V USA muselo skončit dalších pět bank

Washington - Americké regulační úřady nechaly zavřít dalších pět finančních ústavů, letos už jich tak skončilo 38. Vyplývá to z webových stránek Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC).

Zatím jako poslední uzavřel americký regulátor v pátek hned pět ústavů - The Royal Palm Bank of Florida ve městě Naples ve státě Florida, dále Georgia Trust Bank ve městě Buford ve státě Georgia, First Cherokee State Bank ve městě Woodstock ve státě Georgia, Heartland Bank v Leawoodu v Kansasu a Second Federal Savings and Loan Association of Chicago v Chicagu ve státě Illinois.

Letos zatím nejvíce bank nechali američtí regulátoři zavřít v lednu a v červnu, a to v obou případech sedm. Stejné množství bank zatím regulátoři nechali zavřít zatím i v červenci. V únoru pak skončily čtyři banky, v březnu pět, v dubnu pak šest, v květnu dvě. Od začátku letošního roku už tak americký regulátor uzavřel celkem 38 bank.

V loňském roce musel americký regulační úřad uzavřít celkem 92 amerických bank. Potíže v americkém bankovním sektoru měly v roce 2011 převážně malé banky. Právě ty totiž mají většinou mnohem horší přístup k financování, než kterým disponují velké banky. Často tyto malé banky mají také rizikovější úvěrové portfolio. Největší padlou bankou v loňském roce podle výše aktiv byla Superior Bank s aktivy ve výši tří miliard dolarů.

Zatímco například v roce 2010 většina zkrachovalých bank spravovala majetek za méně než jednu miliardu dolarů, v roce 2011 průměrná výše aktiv, které padlé banky spravovaly, činila kolem 236 milionů dolarů. Rok 2011 ale nebyl z hlediska počtu zavřených bank tak tristní jako rok 2010, krachů bank ve Spojených státech amerických totiž vytrvale ubývá. V roce 2010 úřady nechaly v USA zavřít 157 finančních ústavů a počet bankovních krachů v roce 2010 v USA byl tak nejvyšší od krize záložen před dvěma desetiletími.

V roce 2009 jich americké regulační úřady musely zavřít 140. V roce 2008 bylo ve Spojených státech uzavřeno 25 bank, v roce 2007 dokonce jen tři. Rekordní byl počet krachů v roce 1989, kdy americké regulační úřady uzavřely 534 bank.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 30 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vyhlašování laureátů Nobelovy ceny za fyziologii nebo medicínu

Nobelovu cenu za medicínu získali Ambros a Ruvkun. Objevili mikroRNA

Nobelovu cenu za fyziologii nebo medicínu za rok 2024 získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun za "objev mikroRNA a její roli v posttranskripční genové regulaci". Laureáty vybralo Nobelovo shromáždění Karolínského institutu ve Stockholmu, jejich jména oznámil v pondělí dopoledne generální tajemník shromáždění Thomas Perlmann.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Raketa Kinžal na letounu MiG-31

Rusko poslalo na Kyjev nadzvukové rakety Kinžal

Ukrajinská protivzdušná obrana v pondělí ráno odrazila ruský útok nad Kyjevem. Během dopravní špičky dopadly úlomky raket na tři čtvrti ve městě, ale zatím nebyly hlášeny žádné oběti ani větší materiální škody, uvedl šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko podle serveru Ukrainska pravda.

před 7 hodinami

Válka v Izraeli

Rok války na Blízkém východě: Ve jménu bezohlednosti a dezinformací

Přesně před rokem začal brutální konflikt mezi teroristickým hnutím Hamás a Izraelem. Blízký východ od té doby viděl již dlouho neviděné krveprolití, které stálo životy až desítky tisíc lidí. A co je nejhorší, konflikt se ani zdaleka neblíží ke konci. Naopak, týden po týdnu je intenzivnější.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda zmařila rozsáhlý útok Hamásu. Rakety Hizballáhu zasáhly Haifu

Izraelská armáda oznámila, že palestinské militantní hnutí Hamás plánovalo v pondělí ráno odpálit rakety na Izrael, ale tyto plány byly zmařeny. Jak informoval deník Times of Israel (TOI), armáda upřesnila, že identifikovala bezprostřední hrozbu po přípravách Hamásu na útok a jejich záměr ostřelovat Izrael.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy