Střelec z Denveru plive a myslí si, že hraje ve filmu

Denver - James Holmes, vrah 12 lidí na premiéře nového filmu o Batmanovi na předměstí coloradského města Denveru, žije ve fiktivním filmovém světě, píše v nedělním vydání newyorský deník Metro. Vypovídá o tom vyšetřovatel a nasvědčuje tomu i scénář jeho útoku.

"Vypadá to, že máme co dělat s vyšinutým jedincem. Měl vlasy obarvené na červeno a tvrdí o sobě, že je Joker, nepřítel Batmana," cituje deník komisaře newyorské policie Raymonda Kellyho.

Holmesův útok na návštěvníky kina odpovídal filmovému scénáři, podle něhož Joker útočil.

Zloduch Joker zabíjel své protivníky plynem. Holmes před tím, než začal v kině střílet, odpálil plynový granát.

Také ve vazební věznici Arapahoe, kam ho převezli, pokračuje v roli Jokera. "Nejsou na něm patrné žádné výčitky svědomí. Myslí si, že hraje ve filmu. Křičí, plive na dveře i na dozorce," cituje portál New York Daily News představitele věznice Dima Danilova.

Holmesův černý oděv a početný zbrojní arzenál - automatická puška AR-15, brokovnice ráže 12 a dvě pistole rakouské firmy Glock - ukazují také na inspiraci další filmovou postavou - Banem, zloduchem v posledním dílu batmanovské trilogie "Temný rytíř povstal".

Po zuby ozbrojený Ban terorizoval město střelbou a sítí bomb propojených drátem. Propojené výbušniny nalezla policie také v Holmesově bytu.

Je zjevné, že Holmes útok pečlivě připravoval. Portál TMZ píše, že Holmes, jinak samotář, který nekomunikoval na Facebooku ani na Twitteru, si 5. července na stránkách Adult Friend Finder založil profil, na kterém už má na červeno obarvené vlasy. Holmes hledal přítelkyni na sex. V textu se ptá: "Navštívíš mě ve věznici?"

Nenaznačuje však, proč by měl ve věznici skončit.

Holmes v pátek při půlnoční premiéře v kině na předměstí Denveru při divoké střelbě zasáhl celkem 71 lidí, dvanáct z nich zabil.

Do kinosálu přišel jako divák. Po chvíli předstíral, že telefonuje, a místnost opustil. Vrátil se nouzovým východem, ozbrojen a v plynové masce. Odpálil plynový granát a začal střílet.

V pondělí má stanout před soudcem, který patrně rozhodne o vazbě a určí další postup justice v případu.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 22 minutami

před 36 minutami

před 54 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vyhlašování laureátů Nobelovy ceny za fyziologii nebo medicínu

Nobelovu cenu za medicínu získali Ambros a Ruvkun. Objevili mikroRNA

Nobelovu cenu za fyziologii nebo medicínu za rok 2024 získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun za "objev mikroRNA a její roli v posttranskripční genové regulaci". Laureáty vybralo Nobelovo shromáždění Karolínského institutu ve Stockholmu, jejich jména oznámil v pondělí dopoledne generální tajemník shromáždění Thomas Perlmann.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Raketa Kinžal na letounu MiG-31

Rusko poslalo na Kyjev nadzvukové rakety Kinžal

Ukrajinská protivzdušná obrana v pondělí ráno odrazila ruský útok nad Kyjevem. Během dopravní špičky dopadly úlomky raket na tři čtvrti ve městě, ale zatím nebyly hlášeny žádné oběti ani větší materiální škody, uvedl šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko podle serveru Ukrainska pravda.

před 6 hodinami

Válka v Izraeli

Rok války na Blízkém východě: Ve jménu bezohlednosti a dezinformací

Přesně před rokem začal brutální konflikt mezi teroristickým hnutím Hamás a Izraelem. Blízký východ od té doby viděl již dlouho neviděné krveprolití, které stálo životy až desítky tisíc lidí. A co je nejhorší, konflikt se ani zdaleka neblíží ke konci. Naopak, týden po týdnu je intenzivnější.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda zmařila rozsáhlý útok Hamásu. Rakety Hizballáhu zasáhly Haifu

Izraelská armáda oznámila, že palestinské militantní hnutí Hamás plánovalo v pondělí ráno odpálit rakety na Izrael, ale tyto plány byly zmařeny. Jak informoval deník Times of Israel (TOI), armáda upřesnila, že identifikovala bezprostřední hrozbu po přípravách Hamásu na útok a jejich záměr ostřelovat Izrael.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy