Film o Mohamedovi inspiroval muž, za jehož hlavu zaplatí Al-Káida miliardu

Los Angeles - Tři muži, spojovaní s filmem Nevinnost muslimů, který rozbouřil muslimy téměř na celém světě, jsou stoupenci koptského kněze Zakarii Botrose. Tento Egypťan, který nyní žije v USA, byl ve své zemi vězněn za své protiislámské smýšlení, napsal dnes list Los Angeles Times.

Botros, přezdívaný Nepřítel islámu číslo jedna, učí, že prorok Mohamed byl nekrofil, homosexuál a pedofil. Tvrdí, že Al-Káida na jeho hlavu za tyto názory vypsala odměnu 60 milionů dolarů (1,1 miliardy korun). V Egyptě byl Botros několikrát vězněn za pokusy přimět muslimy ke konverzi na křesťanství. Po odchodu z Egypta žil nejdříve v Austrálii, od roku 2000 se nachází v USA. Jeho syn deníku řekl, že kvůli protestům, jež film Nevinnost muslimů vyprovokoval, se teď otec skrývá. K Botrosovi se hlásí další emigrant z Egypta Nakoula Besseley Nakoula, který dle listu platil herce a podílel se na produkci kontroverzního snímku. Když byl v roce 2010 ve vězení za finanční delikty, hovořil prý o Botrosovi s obdivem. Nakoula byl v sobotu předveden k výslechu na policii, aby se vyjasnilo, zda prací na filmu neporušil podmínku pětiletého zákazu používání počítače a internetu. Po krátkém výslechu ho policisté pustili, ale Nakoula prý nezamířil domů. "Odešel, nevíme kam. Řekl jenom, že domů nejde," sdělil policejní mluvčí. Nakoula, jehož dům v Cerritos je obležen fotografy, se k výslechu dostavil v kabátě, čepici a šále, aby byl co nejvíce maskován před objektivy. Joseph Nassralla je kopt stejně jako Botros a je údajně producentem snímku a předsedou losangeleského svazu Media for Christ, jehož internetová stránka obsahuje odkaz na Botrose. Podíl na výrobě filmu přiznal také Steve Klein. Tento veterán z války ve Vietnamu se hlásí k Botrosovi ve své knize Je islám slučitelný s ústavou? z roku 2010. Film Nevinnost muslimů vyvolal protiamerické protesty v muslimském světě. V Benghází při nich v úterý přišli o život čtyři Američané včetně velvyslance v Libyi. Při demonstracích pak lidé umírali v Jemenu, Súdánu i v Tunisku.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) prorok Mohamed kopta Botros

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy