Byl americký ambasador před smrtí znásilněn?

Washington - Ministryně zahraničních věcí Hillary Clintonová formuje vyšetřovací skupinu, která by měla prověřit okolnosti útoku na americký konzulát v libyjském Bengází, během kterého přišel o život ambasador Christopher Stevens a další tři američtí představitelé. Informuje agentura Reuters.

Zřízení vyšetřovacího týmu je přitom obecně požadováno, pokud dojde k zabití či vážnému zranění amerických diplomatů v zahraničí. Do čela skupiny byl již jmenován Thomas Pickering, bývalý zkušený mezinárodní funkcionář, který mimo jiné působil jako americký ambasador v Rusku, Indii či Izraeli. Cílem vyšetřování je především prověřit, zda přijatá bezpečnostní opatření byla adekvátní a zda není nutné přistoupit k jejich posílení. Objevují se rovněž otázky, zda do útoku rozzuřeného davu protestujícího proti filmu "Nevinnost muslimů" urážejícího proroka Mohameda nebyla zapletena i libyjská ochranka najatá zastupitelským úřadem. Stevens je prvním americkým ambasadorem, který přišel násilně o život během své služby v zahraničí od roku 1979.Vyšetřovací tým prověří nepochybně i samotné okolnosti ambasadorovy smrti. Navzdory oficiální prvotní verzi, že se muž udusil v hořící budově kouřem, se objevily také informace, že diplomat byl zuřícím davem lynčován a následně potupně znásilněn, dodává server The Algemeiner.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe zemřel před 175 lety. Zabily ho drogy a alkohol

Před 175 lety, sedmého říjnového dne roku 1849, zemřel teprve čtyřicetiletý americký spisovatel a básník Edgar Allan Poe. Ten se zapsal do historie nejenom svými specifickými hororovými a mystickými díly, ale také skandálním způsobem života pod vlivem drog a alkoholu. Právě závislost na omamných látkách byla příčinou jeho předčasného skonu.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

AC Sparta Praha

Úspěšný návrat do Ligy mistrů. Sparta i ve druhém vystoupení bodovala

Poté, co si na úvod Ligy mistrů doma s přehledem poradila se Salcburkem, nad kterým vyhrála 3:0, čekal na pražskou Spartu o poznání těžší soupeř. V úterý se představila na stadionu úřadujícího německého vicemistra Stuttgartu. Zápas začal podle očekávání, když už po sedmi minutách hry šli domácí do vedení zásluhou Enza Millota. V prvním poločase ale Sparta dokázala hrát vyrovnaný fotbal, až dokázala vyrovnat parádní střelou do šibenice z přímého kopu od Kairinena. Duel skončil 1:1, jelikož se Spartě ve druhé půli podařilo cenný bod ubránit.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Vyhlašování laureátů Nobelovy ceny za fyziologii nebo medicínu

Nobelovu cenu za medicínu získali Ambros a Ruvkun. Objevili mikroRNA

Nobelovu cenu za fyziologii nebo medicínu za rok 2024 získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun za "objev mikroRNA a její roli v posttranskripční genové regulaci". Laureáty vybralo Nobelovo shromáždění Karolínského institutu ve Stockholmu, jejich jména oznámil v pondělí dopoledne generální tajemník shromáždění Thomas Perlmann.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Izrael varuje Írán: Skončíte jako Pásmo Gazy nebo Bejrút

Izraelský ministr obrany Joav Galant varoval Írán, že pokud se pokusí ublížit Izraeli, může čelit podobnému osudu jako Pásmo Gazy nebo Bejrút. Uvedl to server ABC News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy