Policie ve Westu zatkla podivína. Vyhodil továrnu do vzduchu?

West - Jednatřicetiletý Američan Bryce Reed, zadržený před několika dny v texaském Westu kvůli nezákonnému držení výbušnin, odmítá podezření z podílu na explozi místní továrny na hnojiva.

Reed jakýkoli podíl na incidentu rozhodně odmítá. Po výbuchu, který v polovině dubna ve městě osídleném potomky českých přistěhovalců zabil 14 lidí a kolem 200 zranil, údajně pomáhal záchranářům evakuovat zraněné. Mezi postiženými jsou jeho přátelé i příbuzní.

Policie ale v jeho domě v obci Abbott, která leží nedaleko Westu, našla rozbušky, střelný prach a kovové součástky, které mohou být použity k výrobě bomby. Texaské úřady začaly explozi ve Westu vyšetřovat jako možný trestný čin.

Chemické látky uskladněné v továrně na hnojiva explodovaly následkem požáru, jehož příčiny stále nejsou jasné. Odpověď se snaží najít v kráteru širokém 30 metrů, který na místě hlavního výbuchu zůstal.

Podle údajů pojišťoven bylo v obci zničeno nebo poškozeno 140 domů. Protože ubytovací kapacity jsou ve Westu omezené, muselo se mnoho rodin postižených katastrofou dočasně přestěhovat do sousedních měst Waco a Hillsboro.

K odstranění škod v obci obývané potomky českých přistěhovalců chce přispět i stará vlast. Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v úterý oznámil, že Česká republika pomůže čtyřmi miliony korun (asi 200.000 dolarů) na opravu místní sokolovny.

Přímé důkazy o tom, že by se Reed na založení požáru nebo na explozi jakkoli podílel, policie nemá a o jeho účasti na neštěstí odmítá spekulovat.

Související

Americké městečko West.

Dívka ze zničeného Westu přijela do Čech. První dojmy Američanky?

Praha - Zatím nemluví česky, ale babička jí už naučila péct koláče podle tradičních receptů. Řeč je o šestnáctileté Holly Soukupové z Westu v Texasu, kde letos v dubnu explodovala chemička a část města zničila. Obyvatelstvo tvoří hlavně potomci českých přistěhovalců. Spolu s dalšími třemi dospívajícími Soukupová vyhrála literární soutěž a nyní je na týdenním pobytu v Česku.

Více souvisejících

West (exploze v Texasu, 18.4.2013)

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy