Masakr v budově námořnictva USA: 13 mrtvých. Děsivá fakta o útočníkovi

Washington - Pondělní střelbu v budově amerického vojenského námořnictva ve Washingtonu, která si vyžádala 13 mrtvých, měl na svědomí pouze jeden střelec. Uvedla to šéfka washingtonské policie Cathy Lanierová. Útočníkem byl bývalý záložník vojenského námořnictva Aaron Alexis, který měl platnou propustku do areálu. Podle agentruy AP se potýkal s vážnými psychickými problémy.

Útok se udál v objektu nazývaném Navy Yard, kde sídlí velitelství systémů válečného námořnictva NAVSEA, které má na starosti koncepci a výrobu amerických vojenských lodí a ponorek. V budově pracuje asi 3000 lidí včetně šéfa amerického vojenského námořnictva admirála Jonathana Greenerta, který byl ihned po zahájení střelby v 08:20 místního času (14:20 SELČ) evakuován do Pentagonu.

Kvůli pátracím a záchranářským vrtulníkům, které kroužily nad armádní budovou, muselo nedaleké Reaganovo letiště zastavit na několik hodin odlety.

Útočník podle starosty zabil 12 lidí ve věku od 46 do 73 let. Osm lidí bylo navíc zraněno. Útočníkův motiv zatím zůstává neznámý. Starosta upozornil, že neexistují žádné známky toho, že útok byl teroristickým činem.

Zastřelený útočník byl identifikován jako 34letý Aaron Alexis. Podle úřadů ho zaměstnávala firma The Experts podnikající v informačních technologiích, kterou si najalo americké ministerstvo obrany. Podle policie měl proto platnou propustku do objektu. Nicméně není jasné, jak se mu podařilo dostat do areálu zbraně. Nakonec měl u sebe tři zbraně včetně útočné pušky AR-15 a pistole, kterou vzal jednomu policistovi během přestřelky.

Podle svědků začal Alexis pálit z terasy ve třetím patře na lidi na hlavním prostranství, kde je i prosklená jídelna. Další svědci uvedli, že na ně střílel na chodbě ve druhém patře.

Jeden ze zaměstnanců Todd Brundidge novinářům řekl, že na střelce narazil na této chodbě. Prostě se otočil a začal pálit, řekl Brundidge, podle něhož byl Alexis celý v modrém. "Mířil vysoko a minul. Neřekl vůbec nic," řekla civilní zaměstnankyně Terrie Durhamová, která šla na chodbě s Brundidgem.

Útočník "slyšel hlasy"

Alexis vyrůstal v New Yorku, podle agentury AP konvertoval k buddhismu. Byl údajně hluboce věřící a chtěl se stát buddhistickým mnichem. Sousedé ho považovali za neškodného podivína, věčně ukřivděného a občas propadajícího návalům vzteku.

Agentura AP s odvoláním na policejní zdroje napsala, že Alexis trpěl stihomamem, poruchami spánku a dalšími vážnými psychickými problémy. Léčil se kvůli nim ve vojenské nemocnici. Podle těchto zdrojů také "slyšel hlasy".

V letech 2004 a 2010 měl kvůli incidentům s použitím zbraní, k nimž došlo ve Fort Worth a Seattlu, problémy s policií. Podle zdroje agentury Reuters byl v roce 2011 propuštěn z vojenského námořnictva kvůli případům nevhodného chování. 

Dle informací Českého rozhlasu přátelé, rodina a známí mrtvého útočníka odmítají připustit, že by byl tak hrozného činu schopen.

A i když se případ vymyká nejviditelnějším incidentům se střelnými zbraněmi z poslední doby, podle analytiků je jasné, že americkou veřejnost i politiky čeká další debata o držení a používání střelných zbraní v USA. Naznačil to i prezident Barack Obama.

Ten vyjádřil všem obětem a jejich pozůstalým soustrast a zároveň smutek nad tím, že Spojené státy jsou – jak řekl – opět dějištěm masové střelby s fatálními důsledky.

Americké námořnictvo bylo založeno za americké války za nezávislost (1775–1783). Jeho prvním velitelem se stal prezident George Washington. V současnosti je největším námořnictvem na světě s globální působností.

Související

Více souvisejících

Střelba na budovu U.S. NAVAL (Washington 16.9.2013)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 27 minutami

Evan Gershkovich

V Rusku začal soud s americkým novinářem Gershkovichem. Hrozí mu 20 let vězení

Vyšetřování prokázalo, že americký novinář Evan Gershkovich sbíral tajné informace o ruské společnosti působící v obranném průmyslu pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), uvedl ve středu první den procesu s vězněným novinářem ruský prokurátor. Podle amerického velvyslanectví v Rusku však nebyly předloženy žádné důkazy o údajné špionáži, uvedla agentura Reuters.

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Němci si schraňují léky, Češi mají nedostatek. Válkův náměstek: Moje zima bude opět tuhá

Česko ve spojení s několika zeměmi kritizuje německou vládu za „hloupou strategii“ v oblasti vytváření zásob léků. Během pátečního jednání šéfů zdravotnictví v rámci Rady EU a hodlají situaci řešit. Jako nesprávný je hodnocen nejen přístup Německa, ale také Francie a Rakouska. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy