Apokalypsa v Mexiku, hurikán sílí: 80 mrtvých, škody jdou do miliard

Mexiko - Počet obětí záplav, které od soboty sužují Mexiko po dvou tropických bouřích, vzrostl na 80 osob. Sdělily to dnes mexické ministerstvo vnitra a civilní obrana. Desítky lidí jsou stále pohřešovány a některé lokality jsou odříznuty od světa. Škody jdou do miliard.

Tropická bouře Manuel, která spolu s další bouří Ingrid sužuje Mexiko od neděle, zesílila nad mořem na hurikán, jehož severní okraj se blíží tichomořskému pobřeží Mexika. Oznámilo to dnes americké národní středisko pro hurikány, podle nějž dosahují větry v oku hurikánu rychlosti 115 kilometrů v hodině.

Manuel se podle odborníků nachází zhruba 30 kilometrů jihovýchodně od západomexického města Altata a postupuje k severu rychlostí sedmi kilometrů v hodině. Středisko vydalo varování pro oblast od města La Cruz po Topolobampo a upozornilo, že hurikán může při přibližování k pevnině ještě zesílit.

Při středečním sesuvu půdy ve státě Guerrero zahynulo 18 lidí. Dalších 58 obyvatel této obce se pohřešuje. Záchranné týmy evakuovaly z La Pintady už 344 lidí, mnoho z nich zraněných. Dnes má být vrtulníky přepraveno z místa do bezpečí dalších 45 osob. Letecké záběry z místa vypovídají o velkém sesuvu, který zasáhl mnoho domů. Podle Osoria hrozí v La Pintadě další sesuvy.

Živly sužují západní a východní oblast země od víkendu. Řeky se vylily z břehů, voda podemlela domy a mosty, řada silnic je nesjízdných.

Bouře Manuel, která vyvolala rozsáhlé záplavy v Acapulku a okolí, postihla i tisíce turistů. Záplavy narušily dodávky potravin, takže hotely začaly vydávat stravu na příděl. Ve městě se 750.000 obyvatel zůstalo asi 40.000 turistů, protože živly zablokovaly hlavní silnice z Acapulka a hlavní tunel do města byl zavalen bahnem. 

drojem energie u hurikánu je teplo uvolněné z kondenzujících vodních par, zjednodušeně lze říci, že je to velmi primitivní tepelný motor. Aby takový motor dobře fungoval, musí být nad teplou vodní hladinou, která mu dodává dostatek vzdušné vlhkosti.

Při svém vývoji prochází tropická cyklóna celkem 4 stádii. Z tropické poruchy vznikne tropická deprese, která se přemění v tropickou bouři, aby nakonec nadělal největší škody v převleku za tropickou cyklónu. Nejsilnější vítr, jaký se vědcům podařilo v případě sledování hurikánů naměřit, dosahoval rychlosti okolo 85 m/sekundu, tedy asi 305 km/hod., což odpovídá rychlosti dobře rozjetého monopostu formule 1, informuje server 21stoleti.cz.

Kvůli snadnější komunikaci bývají tyto meteorologické jevy pojmenovávány. Původně dostávaly tropické bouře jména svatých, jejichž jméno se objevovalo v kalendáři v den, kdy měla bouře udeřit. Dnes jsou nazývány jmény seřazenými do abecedního pořadí, takže každoroční první bouře má jméno začínající na A.

Vybírají se zpravidla jména anglická, francouzská a španělská. Kvůli tzv. politické a genderové korektnosti se pravidelně střídají mužská a ženská jména. Ta se používají i opakovaně, ovšem pokud bouře způsobí obzvláště vysoké škody, je jméno ze seznamu vyřazeno.

Související

Více souvisejících

Hurikán Ingrid a tropická bouře Manuel (září 2013 Mexiko)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 29 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023)

Poslanci budou vyšetřovat střelbu na FF UK. Zřídili komisi

Poslanecká sněmovna ustanovila desetičlennou komisi, která bude vyšetřovat prosincovou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Zákonodárci chtějí získat odpovědi na nejasnosti týkající se policejního postupu. Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení komise schválila dolní komora parlamentu jednomyslně. 

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico se má podle Kaliňáka vrátit do práce už za několik dní

Ze Slovenska ve středu přišly nové zprávy o aktuálním zdravotním stavu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Rehabilitace politika totiž pokračuje. Podle ministra obrany a stranického kolegy Roberta Kaliňáka stále platí předpoklad, že se Fico vrátí do práce na přelomu června a července. 

Aktualizováno před 4 hodinami

Evan Gershkovich

V Rusku začal soud s americkým novinářem Gershkovichem. Hrozí mu 20 let vězení

Vyšetřování prokázalo, že americký novinář Evan Gershkovich sbíral tajné informace o ruské společnosti působící v obranném průmyslu pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), uvedl ve středu první den procesu s vězněným novinářem ruský prokurátor. Podle amerického velvyslanectví v Rusku však nebyly předloženy žádné důkazy o údajné špionáži, uvedla agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Bílý dům brzy může pustit vojenské dodavatele na Ukrajinu. Dosud pomáhali přes videohovory

Výzva Bílého domu k tomu, aby se Američané drželi od frontové linie, a i samotné Ukrajiny dál, může brzy přestat platit. Podle dostupných informací může Bílý dům dát ještě letos zelenou armádním dodavatelům, aby mohli opravovat dodané americké zbraně přímo na Ukrajině. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy