USA odvracejí katastrofu, Obama podepsal zákon o financování vlády

Washington - Americký Kongres odvrátil hrozbu platební neschopnosti USA a po 16 dnech obnovil financování federální vlády. Nejprve kompromisní zákon o vládních financích a o navýšení dluhového stropu schválil ve středu pozdě večer místního času (v noci na dnešek SELČ) Senát a krátce poté i Sněmovna reprezentantů. Zákon poté zamířil k prezidentu Baracku Obamovi, který ho dnes podle Bílého domu podepsal, čímž formálně ukončil nouzové fungování vlády.

Souhlas Senátu se předpokládal, neboť zde mají většinu Obamovi demokraté. Osud návrhu ve sněmovně však nebyl tak jistý, ačkoli republikánský šéf dolní komory Kongresu John Boehner přislíbil, že dohodu nezablokuje.

Prezident Obama krátce po hlasování Senátu vystoupil s projevem, ve kterém kompromis ocenil. Rovněž vyjádřil přesvědčení, že budoucí spory nebude Kongres řešit v "hodině jedenácté". Reagoval tak na skutečnost, že dohoda vznikla jen několik hodin před tím, než by se Spojené státy ocitly před hrozbou platební neschopnosti.

Kompromisní zákon prošel ve stočlenném Senátu hladce, ruku pro něj zvedlo 81 senátorů. To znamená, že ho podpořila i řada republikánů, neboť demokraté se v horní komoře Kongresu opírají o většinu v podobě 52 křesel. Pohodlnou většinu získal i v republikány ovládané 435členné sněmovně, podpořilo ho podle agentury DPA 285 reprezentantů.

Kompromis počítá se zvýšením dluhového limitu, díky kterému zůstane vláda likvidní nejméně do 7. února. Až do 15. ledna pak zajistí také obnovu plného financování vládních aktivit, které je od počátku října pozastaveno.

Obamův podpis znamená, že nouzový provoz americké vlády skončil. Do práce se tak dnes vrátí statisíce federálních zaměstnanců, kteří od počátku října byli na nucené a neplacené dovolené. Pro turisty se opět otevřou státní parky, muzea a další památky pod federální správou.

Obama v projevu po hlasování senátorů řekl, že nadcházející jednání nebudou lehká, ale že je připraven o řešení diskutovat s kýmkoli. Dohoda totiž podle DPA předpokládá, že komise se zástupci republikánů a demokratů v polovině prosince předloží návrhy dlouhodobé strategie, jak snížit zadlužení země.

Dohoda mezi republikány a demokraty dočasně odvrací hrozbu neschopnosti americké vlády splácet dluhy. Pokud by Washington kvůli politickému patu nebyl schopen dostát svým finančním závazkům, mělo by to značný dopad na americkou i světovou ekonomiku.

Dluhový strop USA do současné doby činil 16,7 bilionu dolarů (asi 318 bilionů Kč) a Kongres jej naposledy zvýšil v srpnu 2011. Vláda již několik měsíců využívá mimořádná opatření, aby se pod tímto limitem udržela. Pokud by Kongres dohodu odmítl, vyčerpala by dnes vláda všechny možnosti, jak zůstat pod dluhovým stropem.

Jádrem sporů mezi zákonodárci je zdravotnická reforma prezidenta Baracka Obamy, jejímž odkladem republikáni ve Sněmovně reprezentantů podmiňovali uvolnění peněz pro státní výdaje.

Související

Ilustrační foto

Kolaps USA odvrácen, dluhový limit se zvýší. Média se hádají

Washington - Vedoucí představitelé amerického Senátu dosáhli dohody o zvýšení dluhového limitu a obnovení plného financování vládních aktivit. Uvedla to dnes podle agentury AP senátorka Kelly Ayotteová. Dodala, že dohoda by nyní měla být oficiálně ohlášena. Dohodu ještě musí schválit Senát i Sněmovna reprezentantů.

Více souvisejících

Dluhová krize USA Barack Obama Senát USA

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy