Uznat anexi Krymu a vrátit Aljašku Rusku? Petice v USA ztroskotaly

Washington - Petici na stránkách Bílého domu, která žádala, aby americké úřady uznaly odtržení Krymu od Ukrajiny a jeho připojení k Rusku, podepsaly během měsíce necelé tři tisíce lidí. Návrhem se tak Washington zabývat nebude, napsala dnes agentura RIA Novosti. Projekt We the People (My, lidé) umožňuje obyvatelům USA na webu otevřít jakoukoli petici. Vláda na ni musí formálně odpovědět, pokud návrh získá do měsíce nejméně 100.000 podpisů.

Na webu Bílého domu byla petice založena 22. března, tedy po ruské anexi Krymu. Dokument, který podepsalo 2727 lidí, žádal, aby Washington uznal výsledek krymského referenda. 

Na stránkách Bílého domu se v březnu objevil také návrh, aby Spojené státy vrátily Rusku Aljašku. Podpořilo ho přes 42.000 Američanů. Aljašku Washington zakoupil od carského Ruska v roce 1867 za 7,2 milionu dolarů. Podle internetové encyklopedie Wikipedia to s ohledem na inflaci odpovídá hodnotě 114 milionů dnešních dolarů (necelé 2,3 miliardy korun).

Aljašku objevila v roce 1741 ruská expedice, kterou vedl dánský mořeplavec v ruských službách Vitus Beringg. Nová teritoria tak využívala nejdříve ruská lovecká společnost, později se zde založila Rusko-americká společnost. Ta získala monopol na veškerý zdejší "průmysl", zabývala se především lovem kožešinové zvěře a těžbou nerostů. Ruští podnikatelé tu také dobývali led, který vyváželi do Kalifornie.

V první polovině 19. století se ale situace začala zhoršovat. Rusové stále častěji řešili problémy s dopravou na poloostrov, ta trvala velmi dlouho. Nastaly také neshody s konkurenty. Situace v zemi se zkomplikovala po krymské válce (1853-1856). Rusko v ní bylo poraženo a zbaveno možnosti udržoval potřebné síly pro ochranu ruských osad v oblasti Tichého oceánu. Tehdy se začalo poprvé mluvit o tom, že by se Aljaška mohla prodat. Rusko mělo dvě volby – Angličany a Američany. Jak uvedl web CT24, Petrohrad nemohl zapomenout na působení Angličanů na Krymu, a proto zvolil Američany.

Putin: Já nic, to NATO

Rusko muselo odpovědět na expanzi západní vojenské aliance do východní Evropy a anexe Krymu je právě touto reakcí, uvedl 18. dubna ruský prezident Vladimir Putin. Moskva podle něj bude též jednat, pokud Spojené státy uskuteční své plány na umístění částí protiraketové obrany ve východní Evropě a obvinil Washington z podněcování závodu ve zbrojení ve stylu studené války.

"Pohyb infrastruktury vojenského bloku k naším hranicím nás znepokojuje a vzbuzuje pochybnosti. Musíme nějak reagovat," prohlásit Putin v národním televizním vysílání.

Také obvinil Alianci ze snahy vytlačit Rusko z regionu Černého moře, kde má ruské vojenské loďstvo základnu v přístavu Sevastopol, informuje natoaktual.cz.

Související

Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Rusko

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy