Týmy záchranářů v šoku: Situace na Vanuatu je horší, než se myslelo

Port Vila - Na tichomořské souostroví Vanuatu, které zpustošila tropická bouře Pam, proudí pomoc ze zahraničí. Týmy záchranářů a humanitárních pracovníků mají ale podmínky pro práci velmi ztížené, na ostrovech nefunguje prakticky nic. V oblasti již není pohřešován žádný český občan, sdělilo dnes ČTK ministerstvo zahraničí.

Na letišti v metropoli Port Vila dnes přistálo dalších několik letadel z Austrálie a Nového Zélandu s nákladem potravin, pitné vody, stanů nebo léků. V hlavním městě bouře zničila 90 procent budov, potvrzených obětí je zatím deset. Podle humanitární organizace Oxfam je ale pravděpodobné, že počet mrtvých poroste.

"České úřady neměly do neděle kontakt s jedním českým občanem na Vanuatu, mezitím ho ale navázaly, a vědí tak o všech českých občanech, kteří se v oblasti nacházejí," řekl dnes ČTK David Frous z tiskového odboru českého ministerstva zahraničí.

Prezident Baldwin Lonsdale připustil, že Vanuatu se bude z následků bouře vzpamatovávat dlouho. "Potom, co jsme dosáhli takového rozvoje, je to všechno pryč," řekl. Podle něj ke katastrofě přispěly i globální změny klimatu.

Podle humanitárních skupin patří podmínky na Vanuatu k nejnáročnějším, jakým kdy museli čelit. Záchranáři v terénu varují, že neexistuje způsob, jak dostat zoufale potřebnou pomoc na 80 ostrovů, z nichž se souostroví Vanuatu skládá. Podle nich může trvat několik dnů, než se jim podaří dostat do odlehlejších vesnic.

Zdroj: YouTube

Podle ředitele skupiny Save the Children na Vanuatu Toma Skirrowa jsou logistické podmínky ještě horší než po tajfunu Haiyan, který v listopadu 2013 zasáhl Filipíny. Tehdy zahynulo víc než 7350 lidí a tajfun zasáhl oblast o rozloze Portugalska. "Můžu vám říct, že tohle bude logisticky horší. Počty jsou sice nižší, ale percentuálně je populace zasažená mnohem hůř," řekl Skirrow agentuře AFP.

Mluvčí CARE International Tom Perry uvedl, že přiletět do hlavního města bylo "šokující". "Bylo srovnáno se zemí, všechna zeleň je v podstatě horizontální, jen stromy místy trčí jako zpřelámaná párátka. Je těžké najít dům, který nebyl poškozený," řekl australské rozhlasové a televizní stanici ABC. Rozsáhlé škody podle něj potvrdily také přelety nad dalšími ostrovy Vanuatu, kde žije asi 270.000 obyvatel.

Související

Čínská armáda, ilustrační foto

Čína plánuje vojenskou expanzi? Nové investice Pekingu vyvolávají velké obavy

Canberra - Velké obavy vzbuzují v Austrálii investice Číny na malém souostroví Vanuatu. Mnozí experti varují před možností vybudování čínské vojenské základny. Pokud by taková základna na Vanuatu vznikla, mohla by ohrozit nejen lodní dopravu v jižním Pacifiku, ale i samotný australský kontinent. Čína veškeré podobné spekulace odmítá.

Více souvisejících

Vanuatu (souostroví) Tropická bouře Pam (březen 2015)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 31 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy