V Nepálu roste hvěv: Přeživší marně čekají na pomoc, úřady situaci nezvládly

Káthmándú - Mnozí Nepálci už čtvrtou noc strávili pod improvizovanými přístřešky z obavy před dalšími otřesy. Místní úřady přiznaly, že v první reakci na ničivé zemětřesení udělaly chyby.

Otřesy o síle 7,9 stupně, které oblast zasáhly v sobotu, si podle nejnovější bilance vyžádaly v Nepálu nejméně 5093 obětí a téměř 10.000 zraněných. K mnohým z těch, kdo přežili v odlehlých vesnicích a městech, se stále nedostala pomoc.

Policista Rádž Šarma podle agentury AP uvedl, že 27 lidí bylo zatčeno, protože údajně vykrádali domy, které jejich majitelé po sobotním zemětřesení a následných otřesech půdy opustili.

Na hlavním autobusovém nádraží v Káthmándú se dnes před svítáním shromáždily tisíce lidí poté, co vláda slíbila, že zajistí zdarma mimořádné spoje. Když ale žádné mimořádné autobusy přistaveny nebyly, zmocnilo se davu rozhořčení a došlo k potyčkám mezi nespokojenci a příslušníky pořádkové policie. Ti byli na místo přivoláni, aby zasáhli proti cestujícím, kteří se snažili vecpat do přeplněných autobusů běžných linek.

Na jiném místě v Káthmándú zablokovalo asi 200 lidí dopravu na protest proti pomalému tempu dodávek humanitární pomoci. Také tito protestující se střetli s policií. "Máme hlad, nemáme co pít. Nemůžeme spát. Mám sedmileté dítě, které musí nocovat venku. Je zima a hodně lidí onemocnělo zápalem plic," postěžoval si jeden z demonstrantů a obvinil vládu, že nevyvíjí dostatečné úsilí.

Zdroj: YouTube

Zatímco distribuce humanitární podpory v údolí Káthmándú pokračuje, do odlehlých oblastí poblíž epicentra zemětřesení, jako je okres Gurka, se dostávají první zásilky pomoci teprve nyní. U místních obyvatel je patrné zoufalství.

"Mluvil jsem s příbuznými v Gorce a říkali mi, že nejméně ve třech okolních vesnicích je většina domů srovnaných se zemí," říká programový manažer Člověka v tísni v Afghánistánu Sudip Joshi, který pochází z Nepálu. "Počet obětí ale nikdo nezná, protože celé vesnice v horských oblastech jsou odříznuté," dodává Sudip, který je součástí tříčlenného humanitárního týmu.

Ten bude přímo v terénu zkoumat rozsah škod, aktuální potřeby lidí a okamžitě pomáhat nejohroženějším lidem. "Zaměříme se na oblast Gorka v epicentru zemětřesení. Zásadní teď bude dostat na místo co nejrychleji urgentní zdravotnickou pomoc a dostatek jídla a vody. Poté se začneme zaměřovat na provizorní opravy zničených domů," říká vedoucí humanitárních programů Člověka v tísni Marek Štys.

SOS NEPÁL 54333345/0300

Můžete také poslat SMS ve tvaru DMS NEPAL na číslo 87777

Související

Více souvisejících

Zemětřesení v Nepálu (25.4.2015)

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy