V Nepálu se našly trosky vrtulníku, pomáhal obětem. Posádka neměla šanci

Káthmánú - V Nepálu byly dnes nalazene trosky vrtulníku, který se zřítil v úterý při záchranářských pracích. Na palubě bylo šest příslušníků americké námořní pěchoty a dva nepálští vojáci. Příčiny nehody nejsou známy.

Stroj narazil do horského srázu a byl zcela zničen. Zatím není zřejmé, komu patří tři ohořelá těla, která byla objevena poblíž helikoptéry. "Pátrání po dalších pokračuje. Vzhledem k tomu, že byla helikoptéra roztříštěna na kusy, není žádná šance, že by nehodu někdo přežil," konstatovala nepálská armáda.

Vrtulník dopravoval humanitární pomoc lidem postiženým ničivými otřesy půdy z 25. dubna, které si vyžádaly přes 8000 mrtvých.

Trosky vrtulníku se našly v horské oblasti v nadmořské výšce 3400 metrů 56 kilometrů východně od Káthmándú nedaleko hranic Nepálu s Čínou. Nepálský pátrací tým nejprve spatřil trosky ze vzduchu, poté byli vysláni na místo nepálští i američtí vojáci. Americký záchranný tým následně potvrdil, že trosky skutečně pocházejí z pohřešovaného vrtulníku UH-1Y Huey námořní pěchoty Spojených států.

Do pátrání bylo v minulých dnech zapojeno 600 příslušníků nepálské armády a také americké a nepálské letouny. Mluvčí Pentagonu Steve Warren dříve prohlásil, že helikoptéra vyhodila zásoby rýže a celt v jednom místě a byla na cestě k dalšímu, když s ní velení ztratilo kontakt.

Indický vrtulník, který se v době zmizení stroje nacházel poblíž, prý zachytil rádiovou komunikaci z amerického letounu, v níž se mluvilo o možném problému s palivem.

Zdroj: YouTube

Související

Více souvisejících

Zemětřesení v Nepálu (25.4.2015) vrtulníky Letecké nehody

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy