Maledivský viceprezident byl zatčen za zapojení do atentátu na prezidenta

Malé – Na konci září někdo spáchal atentát na maledivského prezidenta Jamína Abdal Gajúmu. Ten sice vyvázl bez zranění, podle vyšetřovatelů však měl útok za cíl ho zabít nebo zranit tak, aby nebyl schopný vykonávat svou funkci. Policie dnes zatkla viceprezidenta, který se na všem měl podílet.

Maledivská policie dnes zatkla viceprezidenta Ahmada Adíba pro podezření ze zapojení do útoku proti prezidentovi. Hlavě státu se 28. září podařilo vyváznout bez zranění při explozi na motorovém člunu, zraněni byli ale tři lidé, včetně první dámy. Viceprezident Adíb byl zatčen na letišti po návratu z oficiální návštěvy Číny a umístěn do vazebního zařízení na ostrově.

Původně se spekulovalo, že měl člun technickou závadu, později ale vláda oznámila, že šlo o pokus o atentát. Ihned bylo zahájeno vyšetřování.

Nástražné výbušné zařízení bylo umístěno na motorovém člunu, jímž se Gajúm vracel z poutě do saúdskoarabské Mekky. Trhavina byla uložena pod sedadlem, na němž prezident běžně sedává, v okamžiku exploze tam ale nebyl. Zranění utrpěla prezidentova manželka, jeho poradce a osobní strážce.

Související

Klimatické změny

Neplnění klimatických závazků ostatními zeměmi může pro Maledivy znamenat zkázu

Neplnění klimatických závazků ostatními zeměmi světa může pro Maledivy znamenat zkázu. Agentuře AP to dnes řekla místní ministryně životního prostředí Aminas Šaunaová. Politička doufá, že na nadcházejícím klimatickém summitu v Glasgow země přijmou přísnější klimatické závazky. Podobné obavy o budoucnost v souvislosti se změnami klimatu vyjádřily už dříve i další ostrovní státy.
maledivy

Koronavirus se dostal na Maledivy. Zaměstnance letoviska patrně nakazil turista

Maledivy dnes potvrdily první dva případy nového koronaviru. Infikovaní jsou zaměstnanci turistického resortu, kteří se patrně nakazili od italského turisty, u něhož se nemoc potvrdila po návratu do vlasti. Na vyhodnocení testů na koronavirus čekají také dva francouzští turisté, kteří jevili příznaky nemoci.

Více souvisejících

maledivy atentát policie

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy