Smrtí to neskončilo. Kolem zavražděného Kimova bratra se strhl další poprask

Kuala Lumpur - Zatímco malajsijská policie pátrá po dalších podezřelých, kteří by mohli stát za vraždou nevlastního bratra severokorejského vůdce Kim Čong-nama, jeho tělo je umístěno v márnici a střeženo ochrankou. I přesto se ho někdo pokouší ukrást.

Kim Čong-nam byl s největší pravděpodobností otráven jakousi jedovatou látkou, která mu byla nastříkána do obličeje, když v Kuala Lumpuru čekal na svůj let zpět do Macaa, kde dlouhodobě žil. 

Úřady ale stále čekají na formální identifikaci mrtvého jeho nejbližším příbuzným. Podle agentury AFP má do Malajsie přiletět syn mrtvého Kim Čong-nama, kterému má být zároveň odejmut vzorek DNA, což má zabránit tomu, aby se za něho nevydával někdo jiný.

Malajsijské úřady přesto nařídily již druhou pitvu poté, co ta první nepřinesla jasné výsledky. V souvislosti s případem zadržela několik lidí a samotné tělo bratra severokorejského vůdce je v márnici vzhledem k vysoké citlivosti případu pod pečlivou ochranou ozbrojeného týmu.

I přesto se ho někdo pokouší ukrást. Malajská policie informovala, že vyšetřuje pokus o vloupání se do márnice. Náčelník malajské policie Tan Sri Chálid Abu Bakar podle The Malay Mail uvedl, že osoba byla již identifikována a bylo rozhodnuto o posílení bezpečnosti. Chálid ale odmítl zveřejnit jméno pachatele a dodal: "Víme, kdo to je. Není však nutné, abych o tom mluvil."

Malajsijská policie v pátek zatkla Severokorejce Ri Čong-čchola, který žije v Malajsii přes tři roky. Již dříve zatkla dvě ženy, s vietnamským a indonéským pasem, a přítele jedné z nich. Z přímého spáchání vraždy je podezřelá jedna za zadržených žen.

Poté identifikovala dva další podezřelé, jeden z nich je druhým tajemníkem severokorejského velvyslanectví v Malajsii, druhý je napojen na severokorejskou leteckou společnost Air Koryo a oba se stále nacházejí v Malajsii. 

Bratr severokorejského vůdce Kim Čong-nam byl patrně otráven 13. února na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru, což vyvolalo diplomatický spor mezi oběma zeměmi. KLDR dosud neuznala, že mrtvým byl skutečně Kimův bratr a odmítá vlastní podíl na jeho smrti, o kterém jsou přesvědčeny jihokorejské tajné služby. Pchjongjang rovněž obvinil Malajsii, že je její vyšetřování pod vlivem znepřátelené Jižní Koreje.

Související

Kim Čong-nam

Nečekané odhalení: Nevlastní bratr Kim Čong-una byl informátorem CIA

Kim Čong-nam, bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una zavražděný předloni v Malajsii, byl informátorem americké Ústřední zpravodajské služby (CIA). Napsal to v pondělí list The Wall Street Journal. Podle nejmenovaných informovaných osob, na něž se list odvolává, byl mezi diktátorovým bratrem a americkou rozvědkou "svazek".

Více souvisejících

Kim Čong-nam Malajsie Severní Korea (KLDR)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy