KLDR vypálila raketu na Japonsko. Vláda vyzvala obyvatele, aby se schovali do krytů

Tokio - Severní Korea odpálila další raketu. Oznámila to podle televize NHK japonská vláda, která varovala obyvatele v severním Japonsku, ke kterému střela mířila, před možným nebezpečím. Střela neznámého typu nakonec nad Japonskem přeletěla.

Raketa, kterou v pondělí krátce před 23:00 SELČ odpálila Severní Korea z místa nedaleko Pchjongjangu, přeletěla Japonsko a dopadla do pacifického oceánu. Informovaly o tom Japonsko a Jižní Korea. Odpálení rakety potvrdil také Pentagon.

Raketa podle něj nepředstavovala hrozbu pro Severní Ameriku. Naposledy proletěl nad Japonskem projektil vypálený KLDR v roce 2009, upozorňuje agentura Reuters.

Stanice NHK přerušila vysílání a opakovaně vyzývala obyvatele regionu Tóhoku na severovýchodě Japonska, aby se z preventivních důvodů odebrali do podzemních krytů či setrvali ve staticky pevných budovách.

Raketa se po přeletu nad Japonskem rozlomila na tři části a dopadla do oceánu východně od ostrova Hokkaido. Uvedla to agentura Reuters.

Hlavní tajemník japonské vlády Yoshihide Suga popsal poslední test jako "bezprecedentní" hrozbu. Řekl, že Japonsko v reakci na incident přijme "odpovídající kroky".

"Raketa odstartovala z KLDR a proletěla nad Japonskem," řekl podle CNN mluvčí Pentagonu Rob Manning s tím, že jeho tým start stále analyzuje.

"Musím přiznat, že dnešní ranní incident je pro nás vážnou hrozbou, protože raketa zřejmě prošla vzdušným prostorem," řekl na tiskové konferenci japonský televizní zpravodaj NHK . "Mohlo by to ohrozit mír a bezpečnost v oblasti Asie a Tichomoří. Je to také velmi nebezpečné a problematické, co se týče bezpečnosti provozu letadel a lodí. Jde o zjevné porušení rezolucí OSN a odsoudíme to co nejsilněji to půjde," dodal.

Japonská vláda v reakci na odpálení rakety varovala obyvatele v severním Japonsku před možným nebezpečím. Japonská armáda se podle Reuters raketu nepokoušela sestřelit. Jižní Korea uvedla, že raketa urazila zhruba 2700 kilometrů a dosáhla maximální výšky kolem 550 kilometrů.

KLDR v posledních měsících provádí raketové testy, které Japonsko, Jižní Korea a také USA odsuzují. Ke kritice se přidala také Čína s Ruskem, které jsou tradičními spojenci Pchjongjangu.

Související

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Japonsko raketa Šinzó Abe

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové, nepolevujte. Navalná bojuje proti Putinovi místo manžela

Vdova po zesnulém ruském opozičním politikovi Julija Navalná v úterý apelovala na příznivce, aby nepolevovali v boji proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který se dnes ujal dalšího šestiletého mandátu. Putina označila za lháře, zloděje a vraha. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy