Magma stoupá, aktivita sopky Agung je v kritické fázi. Evakuováno 50 tisíc lidí

Jakarta - Z okolí sopky Agung bylo evakuováno už 50 tisíc lidí. Seizmická aktivita v oblasti vyvolává obavy, že by po půl století mohl nejvyšší vulkán na ostrově Bali znovu vybuchnout. Magma vystoupalo blízko k povrchu. O tom svědčí stovky mělkých vulkanických otřesů v posledních dnech.

Mezinárodní letiště v Denpasaru, metropoli ostrova Bali, kam každoročně přijíždějí miliony turistů, funguje zatím bez omezení. Letištní úřady ale uvedly, že situaci pečlivě sledují a nevylučují, že bude nutné letiště v příštích dnech uzavřít.

V neděli registrovaly indonéské úřady 34.000 evakuovaných. "Počet evakuovaných lidí už dosáhl 48.540," oznámil na dnešní tiskové konferenci mluvčí úřadu pro řešení přírodních katastrof Sutopo Purwo Nugroho s tím, že v ohrožené zóně žije 62.000 lidí.

"Pořád jsou lidé, kteří evakuaci odmítají. Jedním z důvodů je, že stále nedošlo k erupci sopky, další důvod je, že mají obavy o dobytek," prohlásil Nugroho. Podle agentury AFP bylo z okolí vulkánu evakuováno také 2000 krav.

Již v pátek úřady vyhlásily v oblasti nejvyšší stupeň varování a doporučily, aby se místní obyvatelé a turisté nezdržovali v okruhu do 12 kilometrů kolem kráteru sopky. Lidé, kteří museli opustit svůj domov, byli převezeni do provizorních přístřešků zřízených ve školních tělocvičnách, sportovních centrech a na dalších místech. Mluvčí úřadu pro řešení katastrof dnes uvedl, že činnost sopky Agung vstoupila do "kritické fáze".

Kvůli možnému ohrožení erupcí byli v pátek a v sobotu evakuováni hosté z resortu Relax na severovýchodním pobřeží Bali, který hojně navštěvují čeští turisté. Český zastupitelský úřad v Jakartě doporučuje turistům na Bali, aby se vyvarovali vstupu do evakuovaného perimetru kolem kráteru sopky a aby sledovali aktuální vývoj situace prostřednictvím místních médií a informací místních úřadů.

Výška sopky Agung činí 3031 metrů nad mořem. Série erupcí mezi roky 1963 a 1964 si vyžádala více než 1000 obětí a stovky dalších osob utrpěly zranění.

Související

Ilustrační foto

Letiště na Bali obnovilo provoz, hrozba výbuchu sopky Agung ale trvá

Jakarta - Dnes odpoledne místního času (ráno SEČ) byl obnoven provoz na mezinárodním letišti na indonéském ostrově Bali. Otevření dopravního uzlu umožnila skutečnost, že oblaka popela ze sopky Agung změnila směr. V oblasti však stále platí nejvyšší stupeň varování před případnou velkou erupcí.

Více souvisejících

sopka Agung (Bali) indonésie sopky

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy