Kdo je skutečným vůdce KLDR? I Kim Čong-un má nadřízeného, jen se o něm nemluví

Soul - Pátečního slavnostního zahájení zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu se zúčastní mimo jiné i formálně nejvyšší představitel Severní Koreje – devadesátiletý prezident Kim Jong-nam. Kdo je vlastně muž, který oficiálně stojí v čele země, ale kterého ve světě téměř nikdo nezná?

Severní Korea oznámila, že na zahájení her vyšle „delegaci na vysoké úrovni“, jejíž součástí je i prezident Kim Jong-nam. Kancelář jihokorejského pezidenta Kimovu návštěvu přivítala a prohlásila, že Severní je ochotna zlepšit mezikorejské vazby, protože Kim je nejvyšším severokorejským úředníkem, který navštívil Jižní Koreu od inaugurace Mun Če-ina.

Předseda stálého výboru Nejvyššího lidového shromáždění Kim Jong-nam je obvykle označován jako formální  hlava státu, protože přijímá zahraniční vůdce přijíždějící na návštěvu KLDR, schvaluje pověření velvyslanců a reprezentuje Severní Koreu na státních návštěvách v zahraničí. Už během předchozích olympijských her v Pekingu v roce 2008 a zimních olympijských her v Soči v roce 2014 se Kim Čong-nam zúčastnil sportovních akcí jako ceremoniální vůdce Severní Koreje, připomíná server Korean Herald.

Ale jeho nepatrná role, kterou hraje v domácí politice, vyvolala skepticismus nad tím, zda Kim Čong-nam bude schopen zastupovat Kim Čong-una a přednést jeho poselství v Jižní Koreji, pokud ho nebude doprovázet někdo mocnější – například Kim Čong-unova pravá ruka Choe Ryong-hae, který je považován za druhého nejsilnějšího muže režimu. Zároveň je to také manžel sestry severokorejského vůdce Kim Jo-čong.

Podle agentury Reuter to bude právě mimo jiné Kim Jo-čong, která prezidenta KLDR na hry doprovodí a stane se tak prvním členem vládnoucí dynastie Kimů, který překročí hranice s Jižní Koreou. V delegaci budou také předseda národního sportovního poradního výboru Čche Hwi a Ri Son-kwon, který byl hlavním severokorejským vyjednávačem na mezikorejských rozhovorech v minulém měsíci. 

Kim Čong-nam se narodil v roce 1928 a post předsedy prezidia Nejvyššího lidového shromáždění Severní Koreje zastává od roku 1998. Od roku 1983 až do roku 1998 působil jako severokorejský ministr zahraničních věcí. Americký novinář Don Oberdorfer, který pracoval jako korespondent Bílého domu, korespondent severovýchodní Asie a diplomatický korespondent Kima označil za záhadného, pevného ve své oficiální roli, osobně příjemného, vysoce inteligentního. Jde prý o důležitou postavu v zákulisí v Pchjongjangu.

Související

Více souvisejících

Kim Jong-nam ("prezident" KLDR) Severní Korea (KLDR) Kim Jo-čong (sestra diktátora)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy