Nepokoje v tropickém ráji: Při střetech na Maledivách mnoho zraněných

Malé - Při pátečních střetech demonstrantů s policií na Maledivách byly zraněny desítky lidí a mnoho protestujících bylo zatčeno. Země je v politické krizi od začátku února, kdy tamní nejvyšší soud nařídil propustit několik členů opozice a zrušil i trest pro exprezidenta Muhammada Našída. Za zneužití úřadu si měl odsedět 13 let, nyní žije v exilu.

Vláda však rozhodnutí nejvyššího soudu odmítla a v zemi 5. února vyhlásila výjimečný stav, který má platit 15 dní.

Tisíce stoupenců maledivské opozice, kteří vyšly v pátek po celé zemi do ulic, požadovaly odvolání prezidenta Jamína Abdala Gajúma a propuštění vězněných opozičních politiků.

Několik demonstrantů skončilo se zraněními v nemocnici, mezi nimi je i deset reportérů, kteří se protestů účastnili. Úřady zatím odmítají zveřejnit přesný počet zraněných i zadržených.

Policie dnes v prohlášení uvedla, že demonstranti ignorovali varování před pořádáním protestů a proto byli zadrženi. "Chceme také podotknout, že se někteří novináři chovali stejně jako někteří protestující," cituje agentura AP prohlášení.

Související

Klimatické změny

Neplnění klimatických závazků ostatními zeměmi může pro Maledivy znamenat zkázu

Neplnění klimatických závazků ostatními zeměmi světa může pro Maledivy znamenat zkázu. Agentuře AP to dnes řekla místní ministryně životního prostředí Aminas Šaunaová. Politička doufá, že na nadcházejícím klimatickém summitu v Glasgow země přijmou přísnější klimatické závazky. Podobné obavy o budoucnost v souvislosti se změnami klimatu vyjádřily už dříve i další ostrovní státy.
maledivy

Koronavirus se dostal na Maledivy. Zaměstnance letoviska patrně nakazil turista

Maledivy dnes potvrdily první dva případy nového koronaviru. Infikovaní jsou zaměstnanci turistického resortu, kteří se patrně nakazili od italského turisty, u něhož se nemoc potvrdila po návratu do vlasti. Na vyhodnocení testů na koronavirus čekají také dva francouzští turisté, kteří jevili příznaky nemoci.

Více souvisejících

maledivy Jamín Abdal Gajúm (prezident Malediv)

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy