Z thajské jeskyně vyprostili další čtyři chlapce. Strašákem jsou monzunové lijáky

Bangkok - Potápěči dnes zahájili druhou fázi záchranné operace, jejímž cílem je vysvobodit chlapce a jejich trenéra ze zatopeného jeskynního komplexu Tham Luang na severu Thajska. Podařilo se jim dostat ven další čtyři hochy. V neděli byli zachráněni čtyři. Do oblasti už dorazily monzunové deště. Množství vody v jeskyni tak bude pravděpodobně zase stoupat.

Čtyři zachránění chlapci jsou nyní v nemocnici stejně jako jejich čtyři kamarádi, kteří byli zachráněni už v neděli. Šéf krizové skupiny Narongsak Osottanakón dodal, že jejich zdravotní stav je "stále dobrý" a záchranáři obnoví operaci s cílem vyprostit zbylou pětici zhruba za 20 hodin.

Podle jeho slov není jasné, zda zbylé čtyři chlapce a jejich fotbalového trenéra bude možné dostat ven v rámci jedné nebo více akcí.

O vyproštění prvního z chlapců z dnešní čtveřice informoval představitel thajského vojenského námořnictva o dalších třech osobách agentura Reuters s odvoláním na svědka na místě. Po vyproštění třech posledních osob z místa odjely dvě ambulance, napsala agentura AP. Pokud záchranáři skutečně vynesli čtyři mladé fotbalisty, uvnitř jeskynního komplexu zůstávají čtyři hoši a trenér.

"Kolem 11:00 místního času (06:00 SELČ) jsme tým (potápěčů) poslali znovu dovnitř. Doufáme, že během několika hodin budeme mít dobré zprávy ," prohlásil šéf krizové skupiny Narongsak Osottanakón. Podle něj by měla být druhá fáze operace dokončena do 21:00 místního času.

Skupina malých sportovců se nachází více než čtyři kilometry od ústí jeskyně. Některé úseky trasy jsou po odčerpání vody schůdné pěšky, nejméně kilometrový úsek musela ale první čtveřice hochů s potápěči v neděli překonat pod hladinou.

Po jejich vyproštění byla záchranná akce přerušena. Bylo totiž nutné doplnit láhve s dýchací směsí, které jsou rozmístěny podél cesty ven z jeskyně.

Druhou skupinu chlapců se pokusí dostat z jeskyně stejní potápěči, kteří se podíleli na první záchranné operaci, oznámilo podle agentury AP thajské ministerstvo vnitra. Důvodem je mimo jiné to, že znají podmínky v jeskyni a vědí, jak postupovat. Každého z chlapců doprovázejí na cestě ven dva potápěči. Hlavní záchranný tým tvořilo v neděli 13 zahraničních potápěčů a pět členů elitní jednotky thajského námořnictva.

Thajské úřady uklidňují, že dosavadní lijáky hladinu vody v jeskyni zatím nezvedly. Dokončení záchranné operace může trvat tři až čtyři dny.

Čtyři chlapci, kteří se v neděli dostali ven z jeskyně, jsou podle úřadů v dobrém zdravotním stavu a zotavují se v nemocnici. V jeskyni byli mladí fotbalisté od 23. června.

Související

Záchranná akce thajských děti uvězněných v jeskyni (červenec 2018)

Voják, který zachránil chlapce v thajské jeskyni, zemřel

Příslušník thajské námořní pěchoty, který se v loňském roce podílel na dramatické záchraně 12 chlapců a jejich fotbalového trenéra ze zaplavené jeskyně na severu země, zemřel na otravu krve způsobenou během akce. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na thajskou Královskou námořní pěchotu.

Více souvisejících

thajské děti uvězněné v jeskyni (červenec 2018) Thajsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 3 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 7 hodinami

Scholz a Macron se tajně setkají v Paříži, před návštěvou čínského vůdce

Německý kancléř Olaf Scholz se ve čtvrtek večer v Paříži setká s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem na večeři, při které budou diskutovat o politice Evropské unie a Číny.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy