Syrský uprchlík, který žil sedm měsíců na letišti, odletěl. Kde dostal azyl?

Syřan Hasan Kuntar, který žil sedm měsíců na mezinárodním letišti v malajsijském Kuala Lumpuru, dorazil do Kanady, kde mu byl udělen azyl. Informoval o tom server BBC.

Tíživá situace Syřana získala mezinárodní pozornost poté, co začal zveřejňovat videa z mezinárodního letiště v Kuala Lumpuru. Rovněž čile komunikoval na sociálních sítích, na nichž popisoval svůj život v právním vakuu.

Rodák ze syrské Suvajdy se předtím pokoušel bez úspěchu získat azyl v Ekvádoru a Kambodži. Poslední dva měsíce strávil v detenčním zařízení pro imigranty. Kanadské charitativní organizace se mezitím snažily vyřešit jeho případ tak, aby mohl odjet do Kanady se statusem uprchlíka.

V pondělí pozdě večer dorazil do kanadského Vancouveru. Laurie Cooperová, dobrovolnice z kanadské charitativní organizace Canada Caring Society, uvedla, že je to "obrovská úleva" a že tomu pořád nemůže uvěřit. "Dokud jsem ho na letišti neobjala, pořád to nebyla skutečnost. Byla to opravdu dlouhá cesta s mnoha vzestupy a pády." Dodala, že "jeho kauza je typickým příkladem problémů, s nimiž se potýkají uprchlíci po celém světě".

Za Kuntara bojovala řada dalších organizací hájících lidská práva. On-line petici spuštěnou organizací Canadian Caring Society, která žádala kanadského ministra pro přistěhovalectví, aby byl Syřanovi umožněn vstup do země, podepsalo na 62.500 lidí.

Když v Sýrii v roce 2011 začala občanská válka, pracoval Kuntar v oblasti pojišťovnictví ve Spojených arabských emirátech (SAE). Protože nesplnil vojenskou povinnost, nemohl si tam prodloužit pas. Do Sýrie se bál vrátit ze strachu, že bude zatčen, takže zůstal nelegálně v SAE, kde byl ale roku 2016 zadržen.

Nový pas nakonec získal, ale byl deportován do Malajsie, což je jedna z mála zemí, která Syřanům umožňuje vstup bez víz. Kuntar dostal tříměsíční turistické vízum a po jeho vypršení se pokusil dostat se do Turecka, ale odmítli ho vpustit do letadla. Odcestoval do Kambodže, která ho však poslala zpět. Od té doby žil na letišti a živil se jídlem, které mu přenechával letištní personál.

Hasan Kuntar Malajsie

Aktuálně se děje

před 56 minutami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy