Babiš jednal s thajským ministrem obrany, Česko chce "střelit" nové letouny L-39NG

Schůzkou s ministrem obrany Pravitem Vongsuvanem zahájil dnes český premiér Andrej Babiš dvoudenní návštěvu Thajska. V Bangkoku chce podobně jako během celé své týdenní cesty po Asii především podporovat obchod. Thajsko podle něj stojí o 12 českých cvičných letounů L-39NG, které v polovině října jako novinku představilo Aero Vodochody. O řadě kontraktů jednají v Thajsku české zbrojařské společnosti, uvedl premiér.

Babiš v úterý novinářům řekl, že thajská armáda disponuje 40 letouny L-39 Albatros. "To byla výroba myslím v 60. a 70. letech. Už dosluhují a my jim nabízíme nový model L-39NG, který je skutečně hi-tech," poznamenal. S thajským premiérem Prajutchem Čan-Očou už záležitost probíral. "Premiér je bývalý voják, takže samozřejmě po našem jednání v Bruselu dal už nějaké instrukce své armádě," dodal Babiš.

Třetí den cesty po asijských státech zahájil @AndrejBabis jednáním s místopředsedou thajské vlády a ministrem obrany Prawitem Wongsuwanem. Společně se zástupci českých zbrojovek řešili především možnosti dalšího rozvoje spolupráce obou zemí v obranném průmyslu. pic.twitter.com/DQKYRgpDv5

— Úřad vlády ČR (@strakovka) 16. ledna 2019

O nové proudové letouny stojí také české ministerstvo obrany. Čtyři kusy by měl za 1,1 miliardy korun koupit státní podnik LOM Praha, který má mimo jiné na starosti výcvik vojenských pilotů a studentů Univerzity obrany. Česká vláda si minulý týden k zakázce vyžádala doplňující informace. "Pro nás to bude i marketing, že se dozvíme, kolik to stojí pro Thajsko. Samozřejmě pro českou armádu by to mělo být levnější," žertoval Babiš.

L-39NG je jednomotorový dvoumístný letoun, který navazuje na legendární stroj Aero L-39 Albatros. Jeho nástupce má podle Aera Vodochody větší dolet, lepší aerodynamické vlastnosti, je bezpečnější a lehčí. Dosahuje rychlosti 750 kilometrů za hodinu. Podle představitelů firmy nový stroj na předchůdce navazuje svým jménem, postaven byl ale nově zcela od začátku.

Typovou certifikaci by letoun měl mít do konce letošního roku a sériová výroba by podle dřívějších informací měla začít příští rok. Podle ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové se v Thajsku vyjednává o repasi starých letadel. "V rámci toho, že se dohodnou podmínky repase těch, která mají, by se prodala nějaká nová letadla," uvedla.

Česko podle Babiše v Thajsku nabízí také útočné pušky, pistole, radary, simulátor volného pádu, obrněná vozidla či houfnice. "Jsem rád, že český zbrojařský průmysl se zase dostává do kondice," řekl dnes premiér.

Babiš před odletem do Asie odmítl, že by chtěl při schůzkách komentovat politickou situaci v Thajsku. V zemi se v roce 2014 po masových protivládních protestech převratem chopila moci junta. Thajská volební komise v prosinci oznámila, že dlouho slibované a opakovaně odkládané parlamentní volby se uskuteční 24. února. "My tam jedeme dělat byznys. Určitě nechci řešit nějaké jejich politické záležitosti," uvedl Babiš v neděli v Praze.

Na závěr dnešního programu čeká Babiše přijetí na thajském úřadu vlády. Po setkání vystoupí společně s Čan-Očou na tiskové konferenci.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Thajsko L-39NG Česká republika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy