Teror na Novém Zélandu: Útočníci vystříleli mešity, 49 mrtvých

Bilance dnešní střelby ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch vzrostla na 49 obětí. Oznámil to policejní komisař Mike Bush. Dalších 48 lidí utrpělo podle zdravotnických úřadů zranění. Jeden ze čtyř zatčených byl obviněn z vraždy.

V mešitě Al Noor zahynulo podle policejního komisaře Bushe 41 lidí a v mešitě Linwood přišlo o život sedm osob. Další člověk podlehl svým zraněním v nemocnici, dodal komisař Bush. Zdravotnické úřady sdělily, že mezi 48 zraněnými jsou i děti. Zranění sahají od drobných po kritická.

Policie v souvislosti s útokem zadržela tři muže a jednu ženu. Jeden z mužů ve věku mezi 20 a 30 lety byl obviněn z vraždy a měl by v sobotu stanout před soudem ve městě Christchurch.

Po dalších podezřelých policie nepátrá, nebezpečí ale ještě nepominulo, řekl Bush na tiskové konferenci v novozélandské metropoli Wellingtonu. Lidé by pokud možno měli zatím setrvat doma.

K činu se již dříve přihlásil 28letý Australan. Zda byl někdo z dalších tří zatčených do útoků nějak zapojený, není zatím jasné. Policejní komisař Bush podle serveru msn.con řekl, že jedna z osob, která byla při zatčení ozbrojená a nacházela se poblíž místa činu, zřejmě neměla s útokem nic společného. Také další dva zadržení byli ozbrojeni a policie nyní vyšetřuje, zda se na útoku nějak podíleli.

Policie je přesvědčena, že se jednalo o dobře zorganizovanou akci. Premiérka Jacinda Ardernová střelbu označila za plánovaný teroristický útok.

Australský premiér Scott Morrison informoval, že jedním ze zadržených je občan Austrálie. Označil ho za "pravicového extremistu, násilnického teroristu". Podle médií se jmenuje Brenton Tarrant a pochází z města Grafton ve státě Nový Jižní Wales.

I condemn the violent, extremist, right-wing terrorist attack that has stolen the lives of so many innocent New Zealanders as they went about their peaceful practice of worship at their mosques in Christchurch today.

— Scott Morrison (@ScottMorrisonMP) 15. března 2019

Podle jednoho ze svědků bylo slyšet nejméně 50 výstřelů. Jiný muž, který byl přímo v jedné z mešit, místní televizi řekl, že střelec přišel dovnitř hlavním vchodem v době modlitby. Když rozpoutal střelbu, lidé začali v panice prchat. Celé krveprolití trvalo podle tohoto svědka několik minut.

The person who has committed this violent act has no place here. To those in Christchurch; I encourage you to stay inside and follow the instructions of @nzpolice. The Police Commissioner will be making a public statement at 5pm. I will update everyone again later this evening.

— Jacinda Ardern (@jacindaardern) 15. března 2019

"Mnoho z těch, kteří byli střelbou zasaženi, mohou být migranti, mohou to být i uprchlíci. Vybrali si Nový Zéland jako svůj nový domov a je to jejich domov. Jsou jedněmi z nás. Člověk, který na nás spáchal toto násilí, mezi nás nepatří," prohlásila premiérka Ardernová, která je na cestě z metropole Wellingtonu do Christchurche ležícího na druhém, Jižním ostrově.

"Nejsme jen spojenci, nejsme jen partneři, jsme rodina. (...) Truchlíme, jsme v šoku, jsme zděšení, jsme pobouření," uvedl australský premiér Morrison. Jeho země útok teroristy, který ukradl tolik životů, odsuzuje.

Do jedné z mešit měli namířeno i členové bangladéšského národního kriketového týmu, kteří jsou na Novém Zélandu kvůli sérii mezinárodních zápasů. Jejich plánované další utkání s domácí reprezentací bylo kvůli tragédii zrušeno.

Související

Policisté drží hlídku na místě útoku v Aucklandu. (3.9.2021)

Stav tří pobodaných v Aucklandu je kritický. Úřady odhalily identitu útočníka

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová dnes upřesnila, že při pátečním útoku v jednom z obchodů v Aucklandu bylo pobodáno sedm lidí a stav tří z nich je kritický. Policie útočníka, jehož jméno dnes úřady zveřejnily, záhy po činu zastřelila. Premiérka se zavázala, že se co nejrychleji zpřísní protiteroristické zákony.
Auckland

Teroristický útok na Novém Zélandu: Pachatel pobodal šest lidí

Útočník, který dnes v supermarketu jednom z obchodních center v Aucklandu na Novém Zélandu pobodal šest lidí, byl inspirovaný ideologií teroristické organizace Islámský stát (IS). Řekla to premiérka Jacinda Ardernová, podle které šlo o teroristický čin. Extremista původem ze Srí Lanky byl novozélandským bezpečnostním úřadům znám, nepřetržitě ho sledovaly.

Více souvisejících

teroristické útoky na Novém Zélandu teroristický útok v Christchurch (Nový Zéland 15.3.2019) Nový Zéland Jacinda Ardernová Austrálie Scott Morrison (australský premiér)

Aktuálně se děje

před 55 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Osm zraněných, desítky poškozených budov. Na ukrajinské frontě v noci opět útočila letadla i drony

Ukrajinské systémy protivzdušné obrany zničily 17 z 20 útočných dronů, které Rusko nasadilo na ukrajinské území. Informovala o tom agentura Reuters. Drony byly zničeny nad oděským regionem na jihu Ukrajiny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy