Bomba rozmetala tržiště v pákistánské Kvétě. Nejméně 16 mrtvých, řada zraněných

Nejméně 16 lidí zahynulo při dnešním výbuchu bomby na trhu v pákistánské Kvétě, která je metropolí neklidné jihozápadní provincie Balúčistán. Dalších 30 osob bylo zraněno. Oznámila to agentura Reuters, podle níž útok mířil na menšinové šíitské muslimy. Polovina obětí jsou příslušníci šíitského etnika Hazárů. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Původní informace hovořily o sedmi mrtvých.

Podle pákistánské policie nálož explodovala na tržišti s ovocem a zeleninou na okraji Kvéty. Bomba byla ukrytá mezi pytli s bramborami.

Reuters píše, že útok se stal po zhruba ročním klidu, kdy Hazárové byli podobných akcí ušetřeni.

"Prozatím je potvrzeno 16 mrtvých - osm je z komunity Hazárů, sedm dalších tady pracovalo, jeden je z pohraniční policie," sdělil zástupce policie v Kvétě agentuře Reuters.

#Quetta hazarganji fruit market bomb blast, 12 injured, 7 died. pic.twitter.com/k5bUuhEhA5

— Zainab Ali (@ZainabA22240869) 12. dubna 2019

Na Hazáry v minulosti útočili příslušníci Tálibánu, Islámského státu i dalších sunnitských organizací, jež působí v Pákistánu i Afghánistánu. V roce 2013 při třech oddělených útocích přišlo o život 200 členů této šíitské komunity. Policie pak začala doprovázet autobusy převážející Hazáry na trh.

Stejně tak tomu bylo i dnes, avšak bomba vybuchla až uvnitř tržiště. Vůdce Hazárů požádal vládu, aby šíity chránila lépe. Islám vyznává naprostá většina Pákistánů, dvě třetiny se hlásí k sunnitské větvi, zbylí k šíitské.

Provincie Balúčistán je bohatá na přírodní zdroje, zvláště plyn, a je důležitou součástí čínského hospodářského koridoru přes Pákistán. Hraničí s Afghánistánem a Íránem. V oblasti působí řada islamistických extremistů a separatistických povstaleckých hnutí, včetně Tálibánu.

Související

Imran Chán (Pákistán)

Bomba explodovala v pákistánské škole. Zahynulo sedm studentů, desítky zraněných

Dnešní výbuch bomby v náboženské škole ve městě Péšávar na severozápadě Pákistánu nepřežilo nejméně sedm studentů, osm desítek dalších lidí utrpělo zranění. Informovala o tom agentura Reuters. Původně místní policie a zdravotníci uvedli, že oběťmi exploze jsou děti ve věku od osmi do 15 let, později ale informaci opravili s tím, že ve škole studovali zejména mladí muži mezi 20 a 30 lety.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Pákistánu Pákistán Terorismus

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy