Údajného spolupracovníka Assange po zatčení hned obvinili

Švédský programátor Ola Bini, kterého ekvádorské úřady označují za blízkého spolupracovníka zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange, byl dnes v Quitu obviněn z hackerského útoku. Ve čtvrtek Biniho zadrželi na letišti v ekvádorské metropoli, když se chystal odletět do Japonska. O vznesení obvinění dnes s odvoláním na prokuraturu informovala agentura AFP.

Údajný Assangeův spolupracovník byl vzat do vazby ve stejný den, kdy policie v Londýně odvedla zakladatele WikiLeaks z tamní ekvádorské ambasády. Latinskoamerická země předtím po sedmi letech Assangeovi odebrala azyl. Australan čelí ve Švédsku obvinění ze znásilnění, Spojené státy usilují o jeho extradici kvůli zveřejnění utajovaných informací.

Ekvádorská ministryně vnitra María Paula Romová ve čtvrtek uvedla, že místní úřady zadržely osobu, která je blízká Assangeovi a podílela se na plánu "destabilizace" ekvádorského prezidenta Lenína Morena. Dnes ekvádorská generální prokuratura sdělila, že vznesla obvinění proti "36letému občanovi Švédska za předpokládanou účast na přečinu útoku proti integritě informačních systémů". Soud nařídil umístění obviněného do preventivní vazby a zmrazení jeho účtů.

V pátek ministryně Romová popsala Biniho jako osobu blízkou WikiLeaks. Švédský vývojář prý také v posledních letech 12krát navštívil ekvádorskou ambasádu v Londýně. Romová v souvislosti se "systematickými útoky" na ekvádorskou vládu hovořila i o "dvou ruských hackerech žijících rovněž v Ekvádoru". Zda mají tyto osoby také vazby na WikiLeaks, úřady neuvedly.

Související

Ola Bini

V Ekvádoru pustili z vazby přítele Assange, chystal kompro na prezidenta

Ekvádorský soud ve čtvrtek večer propustil z vazby Švéda Ola Biniho, přítele zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange. Informaci dnes přinesla agentura AP. Biniho zatkla policie na letišti v Quitu krátce poté, co byl Assange v dubnu vyhoštěn z ekvádorské ambasády v Londýně. Úřady jihoamerické země se domnívaly, že Bini spolu se dvěma ruskými hackery chystal zveřejnění inkriminujících dokumentů, jež se týkaly prezidenta Lenína Morena, který odebral Assangeovi azyl.
Ilustrační foto

Kauza Assange graduje: V Ekvádoru zadrželi klíčového spolupracovníka WikiLeaks

Ekvádorské úřady zadržely ve čtvrtek na letišti v metropoli Quito softwarového vývojáře původem ze Švédska, který je údajně blízkým spolupracovníkem zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange. Agentuře AP to dnes pod podmínkou anonymity řekl ekvádorský činitel. Assange, který se od roku 2012 skrýval na velvyslanectví Ekvádoru v Londýně, byl ve čtvrtek z ambasády vyveden a zatčen.

Více souvisejících

Ola Bini Julian Assange Hackeři

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 30 minutami

před 54 minutami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

Čecha zadrželi ve Vatikánu kvůli zbraním v tašce. Šlo o faráře

Český zájezd se během uplynulého víkendu postaral o pozdvižení ve Vatikánu. Policie včera zadržela českého faráře, který měl u sebe v tašce zbraně. Ochranné službě tvrdil, že slouží k osobní obraně. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy