Málo souložíte, zlobí se vláda. Pošleme na vás úředníky

Teherán - Íránská vláda si přeje, aby Íránci měli více dětí. Pověřila 150.000 úředníků, aby dům od domu lidi přesvědčovali o tom, že početnější rodina je lepší. Napsal to britský list The Telegraph.

Považuje to za radikální změnu dosavadní vládní politiky. Před 20 lety totiž Teherán vydal miliony na propagaci kontrolovaného těhotenství. Duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí to loni označil za omyl a vyzval národ, aby se přičinil ke zdvojnásobení počtu obyvatel. V Íránu je jich nyní 75 milionů.

Mohammad Ismáíl Motlagh z ministerstva zdravotnictví řekl, že hlavním úkolem současné kampaně je přimět páry s jedním dítětem rodinu rozšířit. "Navrhuji, aby rodiče měli více než jedno dítě a aby přestávka mezi dětmi byla pouze dvouletá. Jestliže se do dvou let další dítě nenarodí, měly páry zrevidovat své metody a naplánovat věci nově," řekl Motlagh.

Program rodičovského plánování kritizoval také prezident Mahmúd Ahmadínežád, podle něhož tato praxe zemi oslabuje a zabraňuje jí obstát v soutěži se Západem.

Muslimská populace poroste v příštích dvaceti letech dvakrát rychleji než nemuslimská a její podíl na celkovém počtu obyvatel planety přesáhne jednu čtvrtinu. Demografové nicméně upozorňují, že tempo růstu muslimské populace se dlouhodobě zpomaluje.

Zpomalení tempa růstu vysvětlují demografové zlepšením životních podmínek v převážně muslimských zemích, například v Indonésii. Přibývá zde vzdělaných žen, obyvatelstvo se také stěhuje z měst do vesnic.

Přesto je ale tempo růstu muslimské populace stále vyšší než u nemuslimů. Za jednu z příčin se označuje příznivá demografická struktura populace s větším podílem žen v plodném věku. Další příčinou je pozvolné zmenšování dětské úmrtnosti v muslimských zemích.

V roce 2030 má podle studie šest z deseti muslimů žít v Asii a Tichomoří. Nejlidnatější muslimskou zemí se stane Pákistán, který v počtu muslimů předstihne Indonésii.

Související

Více souvisejících

Írán Pohlavní styk

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 33 minutami

AC Sparta Praha

Úspěšný návrat do Ligy mistrů. Sparta i ve druhém vystoupení bodovala

Poté, co si na úvod Ligy mistrů doma s přehledem poradila se Salcburkem, nad kterým vyhrála 3:0, čekal na pražskou Spartu o poznání těžší soupeř. V úterý se představila na stadionu úřadujícího německého vicemistra Stuttgartu. Zápas začal podle očekávání, když už po sedmi minutách hry šli domácí do vedení zásluhou Enza Millota. V prvním poločase ale Sparta dokázala hrát vyrovnaný fotbal, až dokázala vyrovnat parádní střelou do šibenice z přímého kopu od Kairinena. Duel skončil 1:1, jelikož se Spartě ve druhé půli podařilo cenný bod ubránit.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vyhlašování laureátů Nobelovy ceny za fyziologii nebo medicínu

Nobelovu cenu za medicínu získali Ambros a Ruvkun. Objevili mikroRNA

Nobelovu cenu za fyziologii nebo medicínu za rok 2024 získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun za "objev mikroRNA a její roli v posttranskripční genové regulaci". Laureáty vybralo Nobelovo shromáždění Karolínského institutu ve Stockholmu, jejich jména oznámil v pondělí dopoledne generální tajemník shromáždění Thomas Perlmann.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Raketa Kinžal na letounu MiG-31

Rusko poslalo na Kyjev nadzvukové rakety Kinžal

Ukrajinská protivzdušná obrana v pondělí ráno odrazila ruský útok nad Kyjevem. Během dopravní špičky dopadly úlomky raket na tři čtvrti ve městě, ale zatím nebyly hlášeny žádné oběti ani větší materiální škody, uvedl šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko podle serveru Ukrainska pravda.

před 8 hodinami

Válka v Izraeli

Rok války na Blízkém východě: Ve jménu bezohlednosti a dezinformací

Přesně před rokem začal brutální konflikt mezi teroristickým hnutím Hamás a Izraelem. Blízký východ od té doby viděl již dlouho neviděné krveprolití, které stálo životy až desítky tisíc lidí. A co je nejhorší, konflikt se ani zdaleka neblíží ke konci. Naopak, týden po týdnu je intenzivnější.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

USA neplánují zmírnit svůj tlak na Izrael, prohlásila Harrisová. Na citlivou otázku ale neodpověděla

Spojené státy neplánují zmírnit svůj tlak na Izrael ani na arabské lídry, dokud nebude dosaženo dohody o propuštění rukojmí a příměří v Pásmu Gazy, uvedla americká viceprezidentka a demokratická prezidentská kandidátka Kamala Harrisová v rozhovoru, který byl zveřejněn v neděli.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy