Český pavilon na Světové výstavě praskal ve švech

Šanghaj - Organizátoři české účasti na EXPO 2010 v Šanghaji oficiálně otevřeli v sobotu český pavilon, který během prvního dne přilákal již 29 tisíc návštěvníků. Informoval o tom v sobotu manažer komunikace Českého pavilonu a české účasti na výstavě EXPO Jiří František Potužník.

"Pavilon jsme otevřeli jako jedni z prvních, a to v 9 hodin. Hned ráno jsme zaznamenali obrovskou invazi návštěvníků, která později trochu klesla, ale celý den pavilonem proudí davy lidí. Aktuálně náš pavilon navštívilo již 29 tisíc lidí a očekáváme, že bychom ještě dnes mohli překročit třicetitisícovou hranici," sdělil agentuře Mediafax Jiří F. Potužník. Předpokládaná horní hranice návštěvnosti českého pavilonu je přitom 30 tisíc lidí za den.

"Vyšší návštěvnost není z technického hlediska problém," řekl Jaromír Švarc, ředitel společnosti FilmDekor, která národní expozici realizovala.

"Fronta několika set lidí se u pavilonu České republiky vytvořila už krátce po deváté, a protože naše národní expozice byla připravena, nebyl důvod s otevřením čekat. Jsme tu přece kvůli návštěvníkům, a abychom šířili dobré jméno České republiky," uvedl v oficiálním prohlášení generální komisař Pavel Antonín Stehlík.

Největší zájem u návštěvníků vzbuzují podle očekávání reliéfy štěstí, které byly do Šanghaje převezeny z podstavce sochy Jana Nepomuckého na Karlově mostě, a další interaktivní exponáty. "Některé naše exponáty vzbuzují u návštěvníků nadšení. Mezi ně patří například letadélko Sting, do něhož mohou návštěvníci usednout a proletět se nad českou krajinou," upřesnil pro Mediafax Potužník.

Svoji kulturu a strategii udržitelného rozvoje na výstavě EXPO vystavuje více než 180 států, mezi nimi i Česká republika. Státy se snaží ukázat to nejlepší, čeho jsou schopny, v pavilonech, které svojí architekturou patří k tomu nejzajímavějšímu, co lze na světě spatřit.

Heslo výstavy je "lepší město, lepší život". Očekává se, že plochu o rozloze 5,3 čtverečních kilometrů, na které jsou pavilony rozmístěny, navštíví od 1. května do 31. října 70 milionů návštěvníků. V areálu se uskuteční více než 20 tisíc kulturních představení.

Český pavilon má půdorys pražského Starého Města. Název expozice je Plody civilizace. Návštěvníci by měli při průchodu imaginárními pražskými uličkami objevovat vystavené exponáty.

Související

ilustrační fotografie

Klára Nademlýnská navrhla kolekci pro EXPO 2010

Praha - Kolekci s názvem Cosmos - protiklady v nás navrhla pro světovou výstavu EXPO 2010 módní návrhářka Klára Nademlýnská. Agenturu Mediafax o tom ve čtvrtek informovala Janka Kellerová ze společnosti Blue Gekko.

Více souvisejících

Expo 2010

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 1 hodinou

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 3 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy