Spolupracovat budeme. O raketách ale diskutovat nebudeme, řekl íránský prezident šéfovi MAAE

Teherán/Vídeň - Írán je s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) ochoten spolupracovat na zjišťování, zda jeho civilní jaderný program nemá vojenské aspekty, rozhodně ale odmítá jednat o svém raketovém programu. Šéfovi MAAE Jukijovi Amanovi to dnes v Teheránu řekl íránský prezident Hasan Rúhání.

"O íránském raketovém programu není možné diskutovat na žádné úrovni a pod žádnou záminkou," řekl Rúhání podle íránské tiskové agentury IRNA. Co se týče možných vojenských komponentů jaderného programu, tam je Teherán podle prezidenta připraven ke spoluprácí, "protože v íránské obranné doktríně není místo pro použití zbraní hromadného ničení".Amano po dnešní návštěvě uvedl, že byla užitečná a že od íránských činitelů rád vyslechl ujištění o ochotě vyřešit všechny zbývající problémy mezi oběma stranami, sdělila MAAE podle agentury Reuters.Šéf MAAE navštívil Teherán před termínem 25. srpna, do nějž má Írán poskytnout agentuře požadované informace ohledně možných vojenských aspektů jaderného programu.MAAE má od velmocí za úkol zjistit, zda Írán tajně nepracuje na jaderných zbraních. Podmínkou konečné dohody Teheránu se světovými mocnostmi je potvrzení MAAE, že Teherán s tímto jejím vyšetřováním plně spolupracoval.Loni na podzim se v Ženevě podařilo skupině 5+1 (USA, Rusko, Británie, Francie, Čína a Německo) na základě předběžné dohody přimět Teherán k částečným ústupkům ohledně zastavení některých jaderných aktivit, což umožnilo zmírnit protiíránské sankce. K jejich úplnému zrušení je ale nutná trvalá dohoda o omezení sporného íránského programu, jehož motivem podle podezření Západu může být snaha Teheránu získat nukleární zbraně.Konečná dohoda o omezení íránského jaderného programu má být uzavřena do konce listopadu. Původně chtěla skupina šesti velmocí s Íránem dojednat podmínky do konce července, termín se ale už tehdy kvůli neshodám odsunul o čtyři měsíce. Zatím se nepodařilo překonat velké rozdíly ve stanoviscích, zejména pokud jde o obohacování uranu.

Související

Více souvisejících

Írán Hasan Rúhání Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE)

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Válka v Izraeli

Rok války na Blízkém východě: Ve jménu bezohlednosti a dezinformací

Přesně před rokem začal brutální konflikt mezi teroristickým hnutím Hamás a Izraelem. Blízký východ od té doby viděl již dlouho neviděné krveprolití, které stálo životy až desítky tisíc lidí. A co je nejhorší, konflikt se ani zdaleka neblíží ke konci. Naopak, týden po týdnu je intenzivnější.

před 19 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí se příští týden citelně oteplí

Příští týden se oteplí. V maximech denní teploty vyrostou až na 20 stupňů, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy