Aféra prezidentských paláců: Soud vynesl verdikt nad Mubarakem

Káhira - Egyptský exprezident Husní Mubarak (87) dostal tři roky vězení za zneužití státních peněz. Prezident je od roku 2011 ve vazbě, a tento trest si tak podle medií už odpykal.

V kauze jde o využití státních peněz určených na opravu prezidentských paláců ke stavbě soukromých nemovitostí, kauze se proto v Egyptě říká aféra prezidentských paláců. Šlo v přepočtu o 280 milionů korun.

Dnešním rozsudkem skončil opakovaný soud. Mubarak byl v prvním procesu odsouzen ke třem letům a jeho synové Gamál a Alá ke čtyřem. Odvolací soud ale v lednu verdikt zrušil a nařídil opakování procesu. Tentýž rozsudek byl vynesen také dnes a jeho součástí je i finanční pokuta.

Zdroj: YouTube

Mubarak čelí několika dalším procesům. Nejtěžší trest mu hrozí v tom, v němž se posuzovala jeho spoluvina na smrti více než 800 účastníků demonstrací v roce 2011. Soud ho ale viny zprostil. Odvolací řízení tohoto procesu začne ještě v květnu.Mubarak byl ve vazbě od dubna 2011. V srpnu 2013 pak byl převezen do vojenské nemocnice, kde je v režimu domácího vězení.

Po Mubarakově vládě se k moci dostalo islamistické Muslimské bratrstvo, které ale zemi nevyvedlo z ekonomických potíží a začalo klást důraz na islám. V roce 2013 armáda svrhla prezidenta Muhammada Mursího, který byl za tuto organizaci zvolen, a u moci je nyní bývalý generál Abdal Fattáh Sísí.

Související

Husní Mubarak

Zemřel egyptský exprezident Husní Mubarak, bylo mu 91 let

Zemřel bývalý egyptský prezident Husní Mubarak. Bylo mu 91 let a v čele země stál jako její čtvrtý prezident 30 let, do revolučního roku 2011. O jeho úmrtí dnes informovala egyptská státní televize, Mubarak se podle ní nedávno podrobil chirurgickému zákroku, který následovaly komplikace. Egyptské úřady kvůli státníkově úmrtí vyhlásily třídenní smutek.

Více souvisejících

Husní Mubarak Egypt

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 39 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy