Írán udělá výjimku: Na beachvolejbalový turnaj pustí i ženy

Teherán - Írán učiní výjimku a povolí ženám vstup na zápasy v rámci prvního ročníku turnaje Světového okruhu v plážovém volejbalu na ostrově Kiš.

Zákaz vstupu žen na volejbal platí v Íránu od roku 2012. Když se íránsko-britská studentka snažila loni v létě dostat na zápas Světové ligy s Itálií, byla zatčena a odsouzena do vězení. FIVB kvůli tomu odebrala zemi MS volejbalistů do 19 let.

"Dostali jsme příslib pořadatelů, že turnaj bude otevřen všem fanouškům, tedy všem věkovým kategoriím i pohlaví," oznámil mluvčí Mezinárodní volejbalové federace Richard Baker. Právě umožnit vstup do hlediště i ženám byl jeden z klíčových požadavků FIVB pro udělení turnaje.

Na ostrově Kiš začne olympijská sezona 15. února pro muže, přihlášen je také český pár Ondřej Perušič a David Schweiner.

Související

Olympiáda, ilustrační foto

Plážový volejbalista Perušič je nad propastí. Nadále má pozitivní test a je v izolaci

Nad premiérovým startem českého plážového volejbalisty Ondřeje Perušiče po pěti olympijskými kruhy se stále vznáší otazník. Český reprezentant je totiž nadále v izolaci poté, co byl opět pozitivně testován na koronavirus. To má nastoupit již v pondělí spolu se svým parťákem Davidem Schweinerem proti lotyšskému duu Martins Plavinš, Edgars Točs. Protože po skončení izolace potřebuje mt Perušič k dispozici hned dva negativn testy, aby mohl pomýšlet na start na olympiádě, reálně tak hrozí, že nakonec Perušič se Schweinerem v Tokiu vůbec nenastoupí.

Více souvisejících

Plážový volejbal Írán ženy

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy