Smrt za Satanské verše. Íránská média zvýšila odměnu pro vraha Rushdieho

Teherán - Odměna za zabití indicko-britského spisovatele Salmana Rushdieho kvůli jeho Satanským veršům se z původních tří milionů dolarů zvýšila o 600.000 dolarů.

Někdejší íránský duchovní vůdce ajatolláh Rúholláh Chomejní na Rushdieho uvalil 15. února 1989 fatvu, která vyzývá k zavraždění spisovatele. Írán rovněž vypsal finanční odměnu pro toho, kdo tento náboženský dekret naplní.

Nově íránská státní média společně nabídla další peněžní bonus. Agentura Fars, která je napojená na revoluční gardy, přispěla sumou přibližně 30.000 dolarů (731.000 korun). Britský list The Independent poznamenal, že prohlášení íránských médií se shoduje s výročím fatvy.

Bývalý íránský reformátorský prezident Mohammad Chátamí v roce 1998 prosazoval, aby Írán upustil od vykonání fatvy, ale právo zrušit ji má jen její autor, který mezitím zemřel. Jeho nástupce Alí Chameneí prohlásil, že Rushdie je odpadlík od víry a může být beztrestně zabit.

Fatva se netýká pouze Rushdieho, ale všech, kdo se na vydání knihy podíleli. Rushdie zůstává naživu, ale například japonský překladatel jeho knihy byl zavražděn a jeho italský kolega a norský vydavatel byli po napadení zraněni.

Související

Salman Rushdie

Salmana Rushdieho odpojili od ventilátoru a dokáže mluvit

Britského spisovatele indického původu Salmana Rushdieho, který byl v pátek při přípravě na přednášku napaden nožem a zraněn, odpojili od ventilátoru a Rushdie už dokáže mluvit. Na twitteru to uvedl kolega autora Satanských veršů Aatish Taseer. Rushdieho rodina zprávu o odpojení od ventilátoru přijala s velkou úlevou, podle syna je ale spisovatel nadále v kritickém stavu.

Více souvisejících

Salman Rushdie (spisovatel) Írán

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 18 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy