Krvavý konec ramadánu: Turecko po útocích čekají další problémy, varuje analýza

Ankara – Svět se po včerejšku vzpamatovává z dalšího brutálního teroristického útoku, který si podle posledních informací vyžádal 28 životů. O tom, co tento útok pro Turecko znamená, píše analýza společnosti Stratfor.

Kdo útočil?

Včerejší teroristické útoky v Istanbulu provedla trojice sebevražedných útočníků, kteří se odpálili poté, co se je policie pokusila zastavit od průchodu přes letištní kontroly do zabezpečené oblasti.

Psali jsme:
Teror na letišti v Istanbulu: 36 mrtvých. Atentátníci kolem sebe rozhodili granáty
 

Jak ale analýza podotýká, Turecko se ocitlo pod hrozbou hned tří teroristických skupin včetně radikálních kurdských skupin. „Ale cíl útoku – jedno z nejrušenějších světových letišť – naznačuje, že je zde zřejmě odpovědný Islámský stát," Uvádí.

„Uspořádání dramatických útoků během posledních dnů ramadánu představuje teatrální způsob, jak vyjádřit své protistátní a protizápadní pocity. Turecko bylo během několika posledních měsíců svědkem sebevražedných útoků v na turistické cíle v metropolitních městech," podotýká.

Turismus utrpí

Následně připomíná, že Islámský stát v říjnu 2015 zaútočil na nádraží v Ankaře, v lednu letošního roku na náměstí Sultanahmet v Istanbulu. 19. března pak proběhl v Istanbulu další útok.

"Tím, že útočili na oblíbené turistické atrakce, se tak značně lišili od těch, které provedly kurdské skupiny na vládní a vojenské cíle," upřesňuje analýza.

Včerejší útok na letiště v Istanbulu pak podle ní představuje velkou ránu pro tureckou vládu, která se snažila ze svých aerolinií učinit schopného rivala předním světovým přepravcům. Letiště v Istanbulu přitom mělo sloužit jako symbol bezpečnosti a efektivity města.

Posílí dále vztahy s Ruskem?

„Tento útok Ankaru dále utvrdí v odhodlání zachovat protiteroristický zákon, který se stal sporným bodem při vyjednávání s EU o migrační krizi, zrušení víz a vstupu do EU. Útok navíc pravděpodobně dále ovlivní turecký turismus, který tvoří 12 % HDP země."

Jak dále uvádí, výrazný pokles turistů turecké ministerstvo kultury a turismu zaznamenalo již v květnu, kdy počet turistů klesl o 34,7 %. To je podle něj největší propad od 90. let minulého století. „Turecké bezpečnostní problémy pro turisty zůstanou odstrašovacím prvkem, zejména ve světle útoků na letišti," varuje.

Psali jsme: Erdogan a Putin jsou zase přátelé? Má to háček, upozorňuje analýza
 

Turecký turismus přitom významně utrpěl také zhoršenými vztahy mezi Moskvou a Ankarou, které se značně propadly po loňském incidentu, při kterém byl sestřelen ruský bojový letoun. Nyní spolu ale obě země díky omluvě tureckého prezidenta opět mluví; a analýza upozorňuje, že včerejší teroristický útok jen dále zvýší snahu Turecka s Ruskem spolupracovat.

Související

Lidé na istanbulské ulici Istiklal, ilustrační fotografie.

V Turecku začal soud s údajnými pachateli útoku v Istanbulu

V Turecku dnes začal soud s údajnými pachateli loňského smrtícího bombového útoku v centru Istanbulu. Obviněno z podílu na něm je celkem 36 lidí. Prokuratura má za to, že za útok jsou zodpovědné syrské kurdské milice YPG a Strana kurdských pracujících PKK. Obě organizace to však odmítají. 

Více souvisejících

Teroristické útoky v Turecku Turecko letiště Istanbul

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

Putin pracuje na nejkrutější válečné zbrani Ruska, tvrdí experti. Systém promění bojiště v hořící peklo

Rusko v poslední době zesiluje ostřelování ukrajinských měst a stejně horká je situace na frontě. Zatímco Ukrajina bojuje o přežití, Moskva pracuje na nové zbrani, která by mohla zcela změnit pravidla hry, tvrdí server Onet.pl.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy