V Turecku zadrželi dva Čechy, kteří bojovali v Sýrii. Obvinili je z terorismu

Ankara/Praha - Turecké úřady ve středu zadržely dva Čechy, kteří se snažili v provincii Şirnak překročit hranici se Sýrií. Podle tureckého serveru Daily Sabah jde o bojovníky milic syrských Kurdů YPG.

Dva Češi - Markéta Všelichová a Miroslav Farkas - se prý pokusili překročit hranici na jihovýchodě Turecka. Podle Daily Sabah je Turci zadrželi při své první operaci proti zahraničním bojovníkům YPG.

Farkas a Všelichová se svou pomocí kurdským milicím na severu Sýrie v minulosti nijak netajili a o své činnosti poskytli českým médiím řadu rozhovorů. Jejich totožnost serveru EuroZprávy.cz potvrdila i mluvčí českého ministerstva zahraničí. 

Mladá dobrovolnice Všelichová se do oblastí zasažených Islámským státem podívala už několikrát. Naposledy se vydala do syrského Kurdistánu – Rožavy, kde podporovala se zbraní v ruce kurdské jednotky válčící s Islámským státem.

Farkas působil jako technik a vrtař ve dvou misích na Haiti v roce 2013. Dříve působil v cizinecké legii.

Zadržený Čech je údajně odstřelovačem, žena se v řadách kurdských jednotek, které v severní Sýrii bojují proti organizaci Islámský stát (IS), podílela na logistice a zdravotní péči. Koordinovala prý také cesty dalších "dobrovolníků-teroristů" z Evropy do Sýrie, tvrdí citovaný turecký zdroj.

Mezi Kurdy měl Farkas podle Daily Sabah krycí jméno Serxwebun Botan a Všelichová používala označení Zelane Botan.

„My jsme dostali informaci od policie 13. listopadu, že se dva Češi, muž a žena, pokusili přejít hranici mezi Tureckem a Irákem. Bylo to na hraničním přechodu Habur. Při kontrole u nich byly nalezeny materiály, které je spojují s organizací YPG, které je v Turecku považována za teroristickou organizaci," uvedla pro EuroZprávy.cz mluvčí ministerstva zahraničí Markéta Lagronová.

Poté podle byli oba Češi převezeni do města Širnak, kde byli vyslechnuti prokurátorem a obviněni z příslušnosti k teroristické organizaci. „Vzhledem k tomu, že v Turecku právě platí ty velmi přísné protiteroristické zákony, tak nám to do doby konání soudu znemožňuje komunikaci s obviněnými. Ale jsme v kontaktu s jejich tureckým právním zástupcem, který jim byl přidělen. Samozřejmě naší hlavní snahou bude dostat je zpátky do České republiky," řekla Lagronová.

Zadržená mladá žena podle mluvčí není ministerstvu neznámá, protože obdobnou situaci, i když menší závažnosti, už kvůli ní úřad řešil v létě, kdy se pohybovala v severním Iráku. Tehdy se podařilo zajistit její návrat do České republiky.

Související

Více souvisejících

Češi zadržení v Turecku (2016) Miroslav Farkas Markéta Všelichová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy