Teror u stadionu v Istanbulu: 38 mrtvých. K atentátu se přihlásili Sokoli osvobození Kurdistánu

Istanbul - Sobotní výbuchy u fotbalového stadionu v Istanbulu si vyžádaly životy 38 lidí, z toho 30 policistů. Dalších 155 lidí bylo zraněno. Podle MZV ČR nejsou mezi oběťmi cizinci. V Turecku byl vyhlášen jednodenní smutek. Ke krvavému atentátu se přihlásila radikální kurdská skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK).

Prezident Recep Tayyip Erdogan označil exploze za teroristický útok s cílem způsobit co největší škody. Policie zadržela deset podezřelých. Erdogan kvůli tragické události odložil zatím na neurčito návštěvu Kazachstánu, plánovanou na dnešek. Premiér Binali Yildirim nařídil stáhnout na půl žerdi státní vlajky po celé zemi i na tureckých diplomatických zastoupeních v zahraničí.

Jedna z náloží byla umístěna v autě, které explodovalo po ligovém zápase těsně u stadionu. Utkání sledovaly na stadionu Besiktas v evropské části Istanbulu tisíce lidí. Necelou minutu po první explozi se odpálil sebevražedný atentátník. Kurdští radikálové ze skupiny TAK v prohlášení na internetu uvedli, že během útoku zemřeli dva jejich členové.

Ministr vnitra Süleyman Soylu řekl, že útok byl patrně namířen proti autobusu turecké zásahové policejní jednotky, která během zápasu zajišťovala pořádek. Jeho kolega, ministr zdravotnictví Recep Akdag na společné tiskové konferenci upřesnil, že se zraněními je hospitalizováno 155 lidí, z nich 14 na jednotce intenzivní péče.

Útoky radikálních kurdských separatistů nejsou v Turecku nijak výjimečné. Skupina Sokoli osvobození Kurdistánu, která má vazby na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK), měla před sobotní akcí letos na svědomí nejméně dva bombové atentáty, při nichž v Istanbulu a v Ankaře zemřelo dohromady 40 lidí.

Související

Lidé na istanbulské ulici Istiklal, ilustrační fotografie.

V Turecku začal soud s údajnými pachateli útoku v Istanbulu

V Turecku dnes začal soud s údajnými pachateli loňského smrtícího bombového útoku v centru Istanbulu. Obviněno z podílu na něm je celkem 36 lidí. Prokuratura má za to, že za útok jsou zodpovědné syrské kurdské milice YPG a Strana kurdských pracujících PKK. Obě organizace to však odmítají. 

Více souvisejících

Teroristické útoky v Turecku Turecko

Aktuálně se děje

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Záběry pádu letounu v Sao Paulu se objevily na sítích. (9.8.2024)

Led mohl být příčinou smrti 62 lidí na palubě letadla v Brazílii

Nastal pokrok ve vyšetřování srpnové tragické letecké nehody v Brazílii, kterou nepřežilo všech 62 lidí na palubě. Podle v pátek zveřejněné oficiální zprávy hlásila posádka krátce před nehodou poruchu systému odmrazování. Informoval o tom Guardian s odkazem na agenturu Reuters. 

včera

včera

včera

včera

Deštivé počasí, ilustrační fotografie.

Počasí jako na houpačce. Přijde šok, teploty klesnou o desítky stupňů

Dnes a zítra si v Česku ještě užijeme tropická vedra, pak ale bude následovat výrazná změna. Příští týden přinese zcela jiné počasí, než jsme byli zvyklí poslední dva týdny, uvedl doslova Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Přijde totiž ochlazení, očekává se i plošnější déšť. Zatímco tak v tomto týdnu dosahovala maxima až 35 °C, za několik dní může být až o dvacet stupňů méně.

včera

včera

Ministr obrany Lloyd J. Austin III v Pentagonu

Údery západními zbraněmi v hloubi Ruska válku nerozhodnou, tvrdí Austin

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

včera

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner jsou u konce. Její posádka si ještě oddechnout nemůže

Opakovaně použitelná kosmická loď Starliner od společnosti Boeing se v noci na sobotu vrátila na Zemi, když s pomocí padáků přistála v americkém státě Nové Mexiko. Informovala o tom NASA. Loď se však vrátila bez posádky, jejíž členové po předchozích problémech plavidla zůstávají na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. 

včera

včera

Aktualizováno 6. září 2024 21:59

Ukrajinská armáda čelí výzvám na ruském území. Kyjev se vojáků v těžké situaci zastává

Ukrajinská armáda se při okupaci ruských území snaží dodržovat válečná pravidla a chránit civilisty, zatímco ruská vojska pokračují v útocích na civilní objekty. Kyjev zdůrazňuje, že jeho vojáci nepropadají k rabování a drancování, čímž si chce získat mezinárodní podporu.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy