Oficiální vyšetřování: Američané zabili v Afghánistánu 140 civilistů

Kábul - Oficiální vládní vyšetřování v sobotu stanovilo konečný počet obětí květnových náletů amerických jednotek na dvě afghánské vesnice. Podle konečných součtů zemřelo 140 civilistů, informovala agentura Reuters.

"Žádné jiné zprávy mě nermoutí tolik, jako zprávy o civilních obětech v průběhu vojenských operací," prohlásil afghánský prezident Hamíd Karzáí.

Při útocích na dvě vesnice zemřelo 93 dětí, z nichž nejmladšímu bylo osm dní, a jen 22 zabitých byli dospělí muži. Odhady podle seznamů z vesnic Džarání a Gandž Abád byly původně ještě vyšší - v první jmenované bylo 90 obětí, na seznamu z druhé figurovalo 57 jmen.

Na místě situaci vyšetřoval tým americko-afghánských vyšetřovatelů.

Rostoucí počet civilních oběti v Afghánistánu představuje nepříjemnou pozici pro amerického prezidenta Baracka Obamu, který ve středu v Bílém domě přijal afghánského prezidenta Hamída Karzáího. Šéf bílého domu vyjádřil svou lítost nad událostí a slíbil, že "USA a jejich spojenci udělají vše, co bude v jejich silách, aby podobnému krveprolití mezi civilisty zabránili".

Afghánci jsou vysokými počty civilních obětí rozhořčeni a požadují, aby americká vojska opustila zemi.

Američané se snaží stupňovat útoky na Talibance na afghánsko-pákistánském pomezí. Do Afghánistánu navíc vysílají posily, současný počet vojáků chtějí zdvojnásobit na 68 tisíc. Velení americké armády bojovníky Talibanu obviňuje, že civilisty používají jako živé štíty.

Související

Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy