Íránec se před kamerou přiznal ke špionáži pro Izrael, dostal trest smrti

Teherán - Íránská televize odvysílala přiznání lékaře Ahmadrezá Džalálí, který žil ve Švédsku, že získával informace ve prospěch Izraele. Na podzim při vynášení trestu smrti prokurátor řekl, že se Džalálí několikrát sešel se zástupci Mossadu a předal jim informace o íránských vojenských a jaderných objektech.

V Teheránu byli v letech 2009 až 2012 zavražděni čtyři jaderní vědci a program íránské televize naznačuje, že za smrt nejméně dvou z nich nese odpovědnost Džalálí. Írán smrt vědců připisuje západním rozvědkám a izraelské tajné službě Mossad.

Džalálímu je 46 let, studoval a pak vyučoval ve Švédsku, povolení k pobytu mu podle organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) pomohla získat izraelská vláda. Zatčen v Íránu byl loni v dubnu, když přijel na služební cestu. On i jeho manželka původně obvinění ze špionáže důrazně odmítali.

AI minulý týden informovala, že íránský nejvyšší soud v tichosti původní rozsudek smrti potvrdil. Džalálí v dopise napsaném ve vězení tvrdí, že jeho věznění je ve skutečnosti trest za to, že odmítl využít své kontakty v Evropě ke špionáži pro Írán. Tvrdí také, že byl několik měsíců držen na samotce a tam dvakrát přinucen přečíst před kamerou předložené prohlášení, které napsali vyšetřovatelé.

Související

Více souvisejících

Írán špionáž Trest smrti Mossad Izrael

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Bývalý kancléř Mynář čelí obžalobě kvůli dotaci na penzion v Osvětimanech

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy