"Smrt Saúdům a Americe". Írán odpálil balistické rakety na strůjce útoku v Ahvázu

Íránské revoluční gardy odpálily balistické rakety na ozbrojence ve východní Sýrii, které viní z útoku na vojenskou přehlídku v íránském městě Ahváz. Podle íránské agentury IRNA bylo při zásahu v Sýrii zraněno a zabito několik ozbrojenců. Agentura AP připomněla, že jde o druhý podobný raketový útok Íránu na cíle v Sýrii za uplynulý rok. Syrská média se dosud k útoku nevyjádřila.

Íránská státní televize odvysílala záběry z provincie Kermánšáh v západním Íránu, odkud byly rakety odpáleny. Podle revolučních gard bylo raket celkem šest. Rakety letěly přes město Tikrít v centrálním Iráku a nakonec dopadly u Búkamálu v jihovýchodní Sýrii, uvedla televize. Agentura Fars zveřejnila záběry, ze kterých je patrné, že na jedné z raket byly nápisy: "Smrt rodině Saúdů", "Smrt Americe" a "Smrt Izraeli".

Búkamál je v rukou stoupenců vlády syrského prezidenta Bašára Asada. Město se ale i v uplynulé době stalo terčem útoků ozbrojenců z teroristické organizace Islámský stát (IS), která přišla o kontrolu téměř nad veškerým územím v Sýrii i v Iráku.

Raketový útok Íránu přináší další spekulace ohledně toho, kdo je zodpovědný za útok v Ahvázu, při kterém 22. září přišlo o život nejméně 24 lidí a dalších více než 60 jich bylo zraněno.

Írán původně z útoku, při kterém ozbrojenci převlečení za vojáky začali střílet do davu sledující vojenskou přehlídku, vinil arabské separatisty. Krátce nato se arabští separatisté k činu přihlásili a poskytli pravdivé informace o jednom z útočníků. K útoku se také přihlásil Islámský stát. Ten nejprve uvedl nepřesné faktické informace, ale následně zveřejnil video mužů, které Írán označil za útočníky. Muži na videu ale věrnost IS nepřísahali.

Íránská státní média označila cíle zásahu v Sýrii za "takfírí", což je termín používaný šíity pro sunnitské extremisty - je používán jak vůči IS, tak vůči ahvázským separatistům. Podle dostupných informací ale IS s těmito separatisty nikdy nespolupracoval.

Krátce po útoku v Ahvázu íránský nejvyšší duchovní představitel ajatolláh Alí Chameneí uvedl, že jeho strůjci byli financováni Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty. Oba státy ale obvinění odmítly.

Loni Írán odpálil balistické rakety do Sýrie v reakci na útok IS na parlament v Teheránu a mauzoleum ajatolláha Rúholláha Chomejního, kde se nachází hrob vůdce islámské revoluce z roku 1979.

Související

Více souvisejících

Írán teroristické útoky v Íránu Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy