Islamofobie? Reklama s izraelskou modelkou vyvolala poprask, muslimky jsou uražené

Pronikavé modré oči koukající z nikábu a hebrejský titulek, který pokládá otázku: Je tady Írán? Takto začíná reklamní spot izraelské módní značky Hoodies, jenž si vysloužil hlasitou kritiku za náboženskou netoleranci. Informoval o tom zpravodajský web BBC.

Izraelská supermodelka Bar Refaeliová se v reklamě objevuje v nikábu, což je závoj, který zahaluje celý obličej kromě očí a nosí ho některé muslimky. Vzápětí ze sebe Refaeliová nikáb strhává, rozhodí své dlouhé blond vlasy a začne tančit. "Svoboda je základ," prohlásí modelka na konci reklamy, což se objevuje i v anglickém titulku.

Video na sociálních sítích zhlédlo několik tisíc lidí a mnozí z nich nešetřili kritikou. Zatímco někteří na twitteru napsali, že je modelka velmi zklamala, a reklamu označili za islamofobní, jiní kritizovali celý tým, který spot vymyslel.

"Jediné, čeho tato reklama docílila, je šíření další ignorantské nenávisti a propagování západní ideologie hlásající, že muslimské ženy jsou utlačovány. Měli byste vyhodit své umělecké poradce a tuto ostudu stáhnout," napsala jedna uživatelka twitteru.

"Tato kampaň má údajně být protirasistická a bojovat se zaslepeností. Je vtipné, že dělá pravý opak," napsala jiná. Mnozí zároveň naznačili, že ženy by měly mít právo nosit, co se jim zlíbí, a že myslet si, že čím méně oblečení, tím více svobody a naopak, je špatné.

Reklamní spot, který byl vytvořen pro internet, je součástí širší reklamní kampaně, do které patří i televizní reklamy a billboardy. Kontroverzní video vidělo 200.000 lidí na instagramu, než jej společnost Hoodies stáhla.

Vzápětí ale na serveru YouTube zveřejnila alternativní verzi, ve které se objevuje i muslimka v hidžábu (šátek zahalující vlasy, ale nikoliv obličej) a žid s jarmulkou. Slogan "Je tady Írán?" byl rovněž vypuštěn.

Otázka "Je tady Írán?" se objevila nicméně v řadě dalších reklam oděvní společnosti. Na pozadí velmi napjatých izraelsko-íránských vztahů to budí polemiku.

Íránské úřady v minulosti zadržely ženy, které protestovaly proti povinnosti nosit hidžáb, a aktivisty za lidská práva, kteří se jich zastávali. Izrael nemá žádné zákony diktující ženám, co smí nosit.

Ačkoliv většina lidí se k reklamě vyjadřovala kriticky, někteří uživatelé sociálních sítích její autory hájili a poukazovali na to, že cílem videa je poukázat na porušování práv v Íránu.

"Myslím, že je správně, že poukázali na porušování lidských práv v Íránu. To je to hlavní poselství. Pro mě to nebylo o náboženství, ale o tom, že Írán nutí ženy nosit určité oblečené," uvedl jeden komentátor na internetu.

Související

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

Více souvisejících

Izrael Muslimové Hoodies reklama islám ženy

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 8 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy