Odplata za útok na kopty. Egyptská policie zabila 19 islamistů

Egyptská policie zabila 19 radikálních islamistů ze skupiny, kterou viní z odpovědnosti za páteční útok na křesťanské Kopty. Při něm zemřelo v egyptské provincii Mínjá sedm lidí. Egyptské ministerstvo vnitra dnes podle agentur informovalo, že radikály zabily bezpečnostní složky v přestřelce poté, co je pronásledovaly do pouštní oblasti. Neuvedlo ale, kdy se tak stalo.

K odpovědnosti za páteční útok na křesťany se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Své tvrzení ale nijak nedoložila, uvedla agentura Reuters.

Teroristé začali střílet v pátek na cestující ve dvou autobusech nedaleko kláštera svatého Samuela Vyznavače v provincii Mínjá. V nich se lidé vraceli ze křtu v klášteře. Při útoku zemřelo sedm lidí, včetně dvou nezletilých, další téměř dvě desítky osob byly zraněny.

Koptská menšina tvoří asi desetinu z 95 milionů obyvatel muslimského Egypta, v provincii Mínjá je ale jejich podíl největší - 35 procent z celkových pěti milionů lidí v provincii.

Útoky na Kopty v Egyptě nejsou ojedinělé. Například loni v květnu si útok islamistů na autobus s koptskými poutníky mířícími do stejného kláštera jako v pátek vyžádal téměř 30 obětí. Loni v dubnu přišlo při útocích na kostely v Alexandrii a ve městě Tanta o život nejméně 45 lidí, v prosinci 2016 při útoku na koptský kostel v Káhiře zemřelo na 25 lidí.

Související

Islámský stát (ISIS)

Odplata za bombový útok v Egyptě: Při raziích zabito 40 islamistů

Egyptské bezpečnostní síly v reakci na páteční bombový útok na autobus s turisty poblíž pyramid v Gíze, který si vyžádal čtyři mrtvé, podnikly dnes razie na několika místech v zemi a zabily při nich 40 radikálů. Informovalo o tom egyptské ministerstvo vnitra. Egypt podle agentury AP patrně v důsledku útoku zpřísní bezpečnostní opatření. Kondolenční telegram egyptskému prezidentu poslal papež František.
Ilustrační foto

K pátečnímu útoku na kopty se přihlásil IS. Mezi oběťmi jsou i dvě děti

V Egyptě dnes pohřbili oběti pátečního atentátu v provincii Mínjá. Při útoku na autobusy, v nichž cestovali příslušníci křesťanské menšiny koptů, zahynulo celkem sedm lidí: šest členů jedné rodiny a řidič. K atentátu se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), informovala agentura Reuters.

Více souvisejících

koptové Teroristické útoky v Egyptě Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

včera

"Nejsilnější dokument ze všech." USA a Ukrajina uzavřou pakt o spolupráci

Ukrajina a Spojené státy chystají ještě bližší spolupráci na základě bilaterální bezpečnostní dohody, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Tuto informaci přinesla agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy