Krveprolití v Íránu: Sebevražedný atentátník zabil 27 členů revolučních gard

Při sebevražedném útoku na autobus na jihovýchodě Íránu dnes zahynulo nejméně 27 členů elitních revolučních gard. Informovala o tom podle Reuters íránská agentura Tasnim. K odpovědnosti za útok se přihlásila militantní sunnitská skupina Džajš al-Adl (Armáda spravedlnosti).

U autobusu převážejícího členy bezpečnostních složek explodovalo na silnici mezi městy Záhedán a Cháš auto naplněné výbušninami. V provincii Sístán a Balúčestán, kde se atentát odehrál, se íránské bezpečnostní síly často dostávají do střetů nejen se sunnitskými extremisty, ale i s pašeráky drog. Provincii obývají sunnitští Balúčové, což je menšina v převážně šíitském Íránu.

Approximate location of the attack on IRGC on a road in southeastern Iran on a bus traveling between these roads pic.twitter.com/kLmzUSf7wP

— Seth Frantzman (@sfrantzman) 13. února 2019

Íránské úřady uvedly, že Džajš al-Adl vede operace ze svých základen v Pákistánu a že Teherán opakovaně svého souseda vyzýval, aby proti této skupině zakročil. Jeden z velitelů revolučních gard Alí Fadáví v této souvislosti upozornil, že Írán se v reakci na útok nebude řídit hranicemi své země. "Naše odpověď v ochraně islámské revoluce nebude vymezená našimi hranicemi. Nepřátelé dostanou velice tvrdou odpověď," řekl.

"Obětavé děti íránského lidu z vojska a rozvědky pomstí krev mučedníků vzešlých z tohoto incidentu," komentoval útok mluvčí íránského ministerstva zahraničí Bahrám Ghasemí.

Revoluční garda je významnou vojenskou a ekonomickou silou Íránu, která podléhá přímo duchovnímu vůdci země, kterým je nyní ajatolláh Alí Chameneí.

Související

Více souvisejících

Írán sebevražedný atentát

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 8 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy