"Židovskou Nobelovu cenu" má dostat kuplíř a kamarád Trumpa, je z toho poprask

Izraelská profesorka Rivka Karmiová rezignovala z výboru, který rozhoduje o udělení ceny Genesis, označované za židovskou Nobelovu cenu. Rozhodla se kvůli tomu, že výbor chce cenu udělit americkému miliardáři Robertovi Kraftovi. V USA byl tento majitel fotbalového klubu New England Patriots a přítel amerického prezidenta a izraelského premiéra nedávno obviněn ze zprostředkování prostituce.

Karmiová byla první ženou, která vedla Ben Gurionovu univerzitu. Stála v jejím čele do loňského prosince 12 let. Izraelskému deníku Haarec potvrdila, že se rozhodla z výboru ceny Genesis odstoupit kvůli Kraftově nominaci. Podnikatel obvinění vznesená proti němu v USA popřel.

Cena Genesis byla založena v roce 2012 a uděluje se jako ocenění určené "mimořádným osobnostem za jejich profesionální výkony, prospěšnou činnost pro lidstvo a oddanost židovským hodnotám a Izraeli". Je spojená s odměnou milionu dolarů (23 milionů korun).

Od roku 2014 ji obdržel někdejší newyorský starosta Michael Bloomberg, houslista narozený v Izraeli Jicchak Perlman, sochař Anish Kapoor nebo herec Michael Douglas. Obdrženou odměnu věnovali na charitu. Loni ji měla získat hollywoodská herečka Natalie Portmanová, ale odmítla ji s tím, že nechce být spojována se současnou izraelskou vládou.

Happy Birthday to #GenesisPrize2017 Laureate Anish Kapoor! Proud of the work we’re doing together to help thousands of refugees around the world. pic.twitter.com/ISLq49kqXC

— The Genesis Prize (@TheGenesisPrize) 12. března 2019

Kraftova nominace byla ohlášena v lednu a předání ceny se má konat v červnu. Výbor své rozhodnutí odůvodnil tím, že Kraft štědře přispívá organizacím, které bojují proti předsudkům, antisemitismu a snahám delegitimizovat Stát Izrael. Kraft se už dal slyšet, že milion dolarů z ceny věnuje na boj proti antisemitismu.

Po vznesení obvinění proti Kraftovi v USA předseda výboru ceny Genesis zaslal lidem podílejícím se na výběru kandidátů dopis a ujistil je, že předávací ceremonie se bude konat podle plánu.

Související

Natalie Portman v hlavní roli o první dámě USA Jacqueline

Poprask kolem herečky Portmanové: Odmítla židovskou Nobelovu cenu, poslanec vypěnil

Jeruzalém - Hollywoodská herečka Natalie Portmanová zdůvodnila své nedávné odmítnutí nezúčastnit se předání prestižní izraelské ceny výhradně neochotou být spojována se současnou izraelskou vládou. Ve svém zdůvodnění dala najevo, že není příznivkyní širšího bojkotu Izraele. Při předání ceny Genesis, kterou některá izraelská média označují za "židovskou Nobelovu cenu", má být premiér Benjamin Netanjahu. Izraelská levice Portmanovou podpořila, mezi pravicovými politiky se ozvala příkrá kritika i výzvy odebrat Portmanové, která je rodačkou z Jeruzaléma, izraelské občanství.
Natalie Portman v hlavní roli o první dámě USA Jacqueline

Herečka Portmanová si v Izraeli nepřebere prestižní ocenění

Jeruzalém - Slavnostního červnového udílení prestižní izraelské ceny Genesis se nezúčastní letošní laureátka, herečka Natalie Portmanová. Umělkyně, která se narodila v Jeruzalémě a má americké i izraelské občanství, své rozhodnutí zdůvodnila tím, že účast na veřejné události v Izraeli by jí vzhledem k současným okolnostem byla nepříjemná. Konkrétnější ale nebyla. S odkazem na sdělení jejího amerického zástupce a izraelských organizátorů akce to dnes uvedla agentura AP.

Více souvisejících

cena Genesis Izrael Robert Kraft (miliardář) Donald Trump USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy