Írán odmítá propustit britskou "špiónku". Vydírat se nenecháme, vzkázal do Londýna

Írán dnes znovu odmítl opakovanou výzvu Británie k propuštění humanitární pracovnice, 41leté Britky s íránským pasem Nazanin Zaghariové-Ratcliffeové. Odpyká si celých pět let, prohlásil dnes podle agentury Reuters mluvčí íránského ministerstva zahraničí.

"Paní Zaghariová je Íránka. Byla shledána vinnou v bodech obžaloby týkajících se bezpečnosti a odpykává si svůj trest ve vězení," uvedl dnes mluvčí íránské diplomacie Abbás Musáví. "Írán neuznává dvojí občanství," zopakoval argument Teheránu.

Britský zmocněnec pro Blízký východ Andrew Murrison v neděli během návštěvy Íránu zemi znovu vyzval k "urychlenému a bezpodmínečnému propuštění" Zaghariové-Ratcliffeové.

Obnovený tlak Británie na Írán přichází v době sílících obav z vojenské konfrontace mezi Washingtonem a Teheránem poté, co Írán minulý týden sestřelil americký dron. Americký prezident Donald Trump poté odvolal odvetný úder, když americké bombardéry už byly ve vzduchu.

Humanitární pracovnice v roce 2016 přicestovala do Íránu navštívit rodinu, ale byla uvězněna a odsouzena za spiknutí proti íránskému režimu k pětiletému trestu.

Britka pracovala pro charitativní sekci agentury Thomson Reuters. Obvinění ze spiknutí odmítla stejně jako její zaměstnavatel. Británie se snaží vymoci její propuštění diplomatickou cestou, ale zatím marně. Írán stejně jako v ostatních případech osob s dvojím občanstvím odmítá uznat občanství jiného státu, takže Londýn nemůže uplatnit diplomatickou ochranu.

Manžel odsouzené Richard Ratcliffe minulý týden zahájil hladovku před íránskou ambasádou v Londýně, aby upozornil na strádání své ženy.

#Ratcliffe hunger strike making embassy work impossible, says @baeidinejad We are sorry about this situation but this situation has occurred by the wrongdoing of a national lady & she has a verdict of five years in prison.#FreeNazanin She is #Irgc hostage https://t.co/7NBxdkgJmB

— Amanda? #FreeNazanin (@Amandalavan1) 20. června 2019

"Takové kroky neschvalujeme. Jsou proti mezinárodním úmluvám," řekl dnes Musáví. "Pokud někdo má nějaký požadavek, doporučujeme, aby ho vznesl přes zákonné kanály a nechal íránskou ambasádu dělat svou práci," řekl ministerský mluvčí.

Náměstek íránského ministra zahraničí Abbás Arákčí v neděli podle íránských médií řekl, že íránská justice se nenechá ovlivňovat "takovým vydíráním a ti, kteří jsou odsouzeni za špionáž, by si měli své tresty odpykat do konce".

Ratcliffe dnes v e-mailu zaslaném agentuře Reuters označil slova o vydírání za ironická, protože to není on, kdo používá zadržování "nevinného člověka jako diplomatickou páku".

Související

Dominic Raab

Raab: Londýn chce vyřešit dluh vůči Íránu ze 70. let

Británie s Íránem stále vyjednává o zaplacení dluhu za nedodanou zbrojní zakázku ze 70. let. Řekl to dnes britský ministr zahraničí Dominic Raab, který ale zároveň odmítl spojení této kauzy s případem Britky Nazanin Zaghariové-Ratcliffeové vězněné v Íránu.

Více souvisejících

Nazanin Zaghariová-Ratcliffeová Írán Velká Británie Věznice

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

Statisíce lidí přijdou o práci, milion míst změní digitalizace, varuje Jurečka

V následujících sedmi až osmi letech v Česku přijde o práci 300 000 lidí a další milion pracovních míst se výrazně změní kvůli digitalizaci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy