Sikorski chce z poslanců udělat vojáky. Trapný žert, či dobrý nápad?

Varšava - Polsko patří k zemím, kterým se nelíbí ruská agrese vůči Ukrajině. O to víc rezonoval návrh šéfa polské dolní komory, když navrhl, aby se zakonodárci v květnu vypravili na vojenské cvičení. Zatímco někteří jsou pro, jiní mluví o trapnosti.

"Žijeme v neklidných dobách, a tak jsem dohodl s ministrem obrany, že bude možnost vyjet na cvičiště, absolvovat školení, zastřílet si...," ohlásil maršálek (tedy předseda) Sejmu Radoslaw Sikorski během schvalování novely branného zákona.

Zákonodárci, kteří na cvičišti vyniknou, "budou zařazeni do úderných jednotek", žertoval Sikorski a dodal, že branná povinnost sice končí v padesátce, ale prý vyjednal s ministrem obrany, že "zdraví a mladistvě vyhlížející poslanci a poslankyně dostanou výjimku".

"Pojedu, protože jsem takový výcvik neabsolvovala, i když jsem si to vždy velice přála. Každý, kdo na to má, by měl být někdy v armádě. Možná ne v kasárnách, ale třeba na dobrovolném školení. Chci se vyznat ve zbraních, i když doufám, že se mi to nikdy nebude hodit," prohlásila Agnieszka Pomaská z Občanské platformy a zdůraznila, že do armádních záloh se mohou hlásit také ženy.

"Obávám se, že maršálkova iniciativa bude jen reklamní akce a příležitost vyfotit se v uniformě," tvrdí naopak Przemyslaw Wipler z tábora krajní pravice. "Vůbec nikam nepojedu. Maršálek si dělá legraci, hraje si na vojáčky. Je mi trapně z jeho prohlášení - a myslím, že znechucení jsem viděl i ve tváři premiérky Ewy Kopaczové. Překročil hranici dobrého vkusu," řekl Dariusz Joński z opoziční levice.

Související

Polský parlament

Středověk na hranicích Česka? Za sexuální výchovu a antikoncepci vězení

Polská vláda chce přijmout novelu zákona v oblasti sexu. Výuka sexuální výchovy na školách má být trestána třemi až pěti lety vězení. Návrh předkladatelé vysvětlují tým, že chtějí chránit mládež před zkažeností, propagací homosexuality a pedofilií. Vězení hrozí i lékařům, kteří předepíšou antikoncepci dívkám mladším jako 18 let. Každý případ bude zvažovat prokuratura a později soud.

Více souvisejících

Polský parlament Polsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

včera

"Nejsilnější dokument ze všech." USA a Ukrajina uzavřou pakt o spolupráci

Ukrajina a Spojené státy chystají ještě bližší spolupráci na základě bilaterální bezpečnostní dohody, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Tuto informaci přinesla agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy