Francouzská "mimomanželská" seznamka půjde před soud

Paříž - Francouzská internetová seznamka specializovaná na milostné aféry nevěrných manželek čelí žalobě, která zpochybňuje legalitu tohoto webu.

Nevěra totiž ve Francii odporuje zákonu, argumentuje katolická organizace, která zažalovala portál Gleeden s 2,3 milionu uživatelů a uživatelek po celém světě, z toho milionem ve Francii.

"Je spousta dalších webů, které propagují sexuální kontakty, ale Gleeden se liší tím, že svůj podnikatelský model založil na manželské nevěře," řekl BBC předseda sdružení katolických rodin Jean-Marie Andres.

Žaloba na Gleeden se opírá o článek francouzského občanského zákoníku z éry císaře Napoleona Bonaparta, podle kterého jsou manželé povinni si prokazovat úctu, zachovávat věrnost, pomáhat si a vzájemně se podporovat.

Gleeden, který v reklamě používá provokativní slogany jako "Milenec na rozdíl od antidepresiv zdravotní pojišťovnu nic nestojí" podle Andrese docela otevřeně přiznává, že jeho účelem je umožnit vdaným ženám užít si mimomanželského sexu. "Ale ve Francii se lid a parlament shodují, že manželství představuje veřejný závazek. Stojí to tak v zákonu. Snažíme se dokázat, že zákon platí," prohlásil Andres.

Jakkoli se to ve věku tolerance může zdát divné, experti na rodinné právo dávají žalobě jisté šance na úspěch. Soudy sice zákoníky vykládají, ale jsou drženy v poměrně úzkých mezích literou zákona. Soud nicméně může přihlédnout ke změnám v morálce společnosti od roku 1804, kdy byl zákoník sepsán, a také k tomu, že zákon sice věrnost - dosti volně - ukládá, ale nevěru dávno netrestá.

Ve Francii bývaly doby, kdy manželka mohla být za nevěru odsouzena na dva roky do žaláře, zatímco manžel vyvázl jen s pokutou. Avšak toto znění zákona bylo už dávno mrtvé, než bylo v roce 1975 zrušeno.

Související

Více souvisejících

Francie soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy