Dědička značky Nina Ricci prala špinavé peníze, jde za mříže

Paříž - Arlette Ricciová (73), dědička módní značky Nina Ricci, stráví ve vězení jeden rok. Dnes ji tam poslal francouzský soud za daňové podvody a praní špinavých peněz. Musí navíc zaplatit pokutu a bude jí zabaven majetek za 4 miliony eur.

Francouzka byla obžalovaná z toho, že ukrývala miliony eur před daňovými úřady. Podle soudu musí nyní také zaplatit pokutu jeden milion eur (27,4 milionu Kč). Kromě tojo musí Ricciová zaplatit i daně, jejichž placení se v minulosti vyhnula tím, že měla několik skrytých účtů v bance HSBC ve Švýcarsku. Také jí bude zabaven majetek v hodnotě čtyř milionů eur (110 milionů Kč).

Jde o první vysoce postavenou osobu odsouzenou v takzvané kauze SwissLeaks. V celosvětovém skandálu údajně figurují desítky známých i neznámých osobností, politiků i celebrit, kteří využívali k daňovým únikům švýcarskou pobočku britské banky HSBC.

Francie začala švýcarskou větev HSBC vyšetřovat poté, co bývalý zaměstnanec banky - IT expert Hervé Falciani - nelegálně získal údaje o klientech a účtech a v roce 2008 je předal francouzským úřadům.

Související

Více souvisejících

Francie HSBC bank

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Černý kašel se v Česku nadále šíří. Nejvíce mezi náctiletými

V Česku bylo během minulého týdne evidováno 1476 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). V letošním roce již bylo odhaleno 9 370 případů pertuse.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy