Savovovi právníci u soudu v Londýně útočili na Česko

Londýn - Obhájci podnikatele Františka Savova u soudu v Londýně zpochybňovali postup ČR při žádosti o jeho vydání. Soud se k případu vrátí v pondělí

Savovovi obhájci dnes u londýnského soudu zpochybňovali postup České republiky při žádosti o vydání z Británie. Jako svědek asi tři hodiny vypovídal také Savovův český obhájce Jiří Jarošek.

Savov, který je známý především jako majitel vydavatelství Mladá fronta, sledoval dnešní soudní jednání zpoza skleněné přepážky. Jeho britští obhájci si přinesli celkem šest krabic s podkladovými materiály.

"Stále věřím v elementární spravedlnost a nezávislý pohled české justice, která posuzuje žádost českých orgánů o moje vydání," uvedl Savov v prohlášení, které médiím poskytl jeho zástupce Jan Hrubeš. Podnikatel sám po konci dnešního líčení s novináři nehovořil.

Hrubeš sám při odchodu poznamenal, že velký podíl na délce řízení má také Česká republika. "Ocitá se v důkazní nouzi. Přistoupila k řadě nestandardních kroků, kdy britskému soudu předkládá anglické překlady českých dokumentů se záměrným posunutím faktů a významů," uvedl.

Savovovi právníci tak dnes upozorňovali mimo jiné na nesrovnalosti v překladech, například na rozdíl mezi obviněním a obžalobou. Připomněli také, že Savov byl až do nedávna stíhán jako uprchlý, ačkoliv čeští vyšetřovatelé místo jeho pobytu znali už v loňském roce. Základem jejich argumentace pak je, že věc je stále ve vyšetřovací fázi a jejich klient není obžalovaný.

Britský soudce Howard Riddle při dnešním zasedání také položil otázku, proč čeští vyšetřovatelé - pokud věc nemohou bez Savovova výslechu uzavřít - dotyčného nevyslechnou v britské metropoli či prostřednictvím telemostu. Podle tvrzení obhajoby to ale sama česká státní zástupkyně Iva Bicanová považuje za nepraktické vzhledem k velkému množství potřebných dokumentů.

"Pravomoci státního zástupce jsou omezeny územím České republiky vyjma výslechu prostřednictvím videokonference, která v této věci není vhodná," uvedla na dotaz ČTK mluvčí dozorujícího Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Důvod nevhodnosti videokonference prý nemůže upřesnit, protože se týká vyšetřovacích úkonů probíhajícího řízení.

"To, že doposud není vyslechnut, je především vinou samotného obviněného, který se od počátku vyhýbá trestnímu řízení a donedávna byl stíhán jako uprchlý. Opakovaně byl k výslechu předvoláván. Svého práva vypovídat tak již dávno mohl využít," doplnila mluvčí. Savov v minulosti řekl, že se před českou justicí neskrývá.

Londýnský soud se přípustností vydání zabýval už loni v listopadu, kdy věc odročil. Podnikatel ale nyní nesmí v noci opouštět bydliště, musí se dvakrát týdně hlásit na policejní stanici a nemůže vycestovat ze země.

Související

František Savov

Státní zastupitelství obžalovalo Savova a dalších deset lidí z krácení daní

Státní zastupitelství obžalovalo 11 lidí v daňové kauze, u které vyčíslilo způsobenou škodu téměř 653 milionů korun. Na dotaz ČTK to dnes odpověděl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Z dřívějších informací vyplývá, že jedním z obžalovaných je podnikatel František Savov, kterého policie stíhá jako uprchlého. Savov dnes ČTK sdělil, že obžalobu odmítá.
František Savov

Policie navrhla podání obžaloby v případu krácení daní a praní špinavých peněz v kauze podnikatele Savova

Policie navrhla podání obžaloby v případu krácení daní a praní špinavých peněz se škodou zhruba 700 milionů korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. V kauze čelí stíhání 11 lidí, podle dřívějších informací je mezi nimi podnikatel František Savov. Kriminalisté ukončili vyšetřování po 8,5 letech.

Více souvisejících

František Savov (majitel vydavatelství Mladá fronta) Velká Británie soudy

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy