V Bruselu sledovali Babiše: Zbytečný útok, Česko mám ráda, vzkazuje Grässleová

Brusel - Šéfka výboru europarlamentu pro rozpočtovou kontrolu Ingeborg Grässleová dnes za zbytečné osobní útoky označila slova, která na její adresu ve středu v českém parlamentu pronesl vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš.

V rozhovoru se zpravodajem ČTK zároveň vyzvala české zákonodárce ke změně domácích pravidel tak, aby bylo zcela jasné, že politici nemohou být zároveň vlivnými a významnými podnikateli.

Babiš ve středu před poslanci desítky minut vysvětloval okolnosti kauzy Farma Čapí hnízdo a evropské dotace pro ni, kterou se nyní zabývá také Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). V částech své řeči ale Babiš upozorňoval především na minulé kauzy jiných politiků a celý případ označoval za kampaň, která jej má poškodit.

K Farmě Čapí hnízdo ministr poslancům řekl, že ji v době získání evropské dotace vlastnili jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

OLAF, který má na starosti ochranu finančních zájmů EU, se věcí zabývá od konce ledna. Než zahájil vyšetřování, prověřoval informace z anonymního dopisu, který kauzu popisoval. Sněmovna ve středu debatu o Čapím hnízdě nakonec přerušila, chce počkat právě na výsledky vyšetřování OLAF.

Související

Grässleová, Ingeborg

Grässleová si podala Babiše: Využil svého postavení, aby získal výhody

Český premiér Andrej Babiš jednoznačně využil svého postavení politika, aby pro sebe získal hospodářské výhody. V reakci na návrh auditní zprávy Evropské komise to dnes německému listu Süddeutsche Zeitung (SZ) řekla dosluhující europoslankyně Ingeborg Grässleová, která dlouhodobě kritizuje Babišův střet zájmů. Süddeutsche Zeitung se auditní zprávě a vývoji v Česku po jejím zveřejnění věnuje dnes v obsáhlém článku. Podle listu zřejmě nakonec celá kauza skončí u unijního soudu.
Grässleová, Ingeborg

Babišova kritička Grässleová se v europarlamentu už neobjeví

V nově zvoleném Evropském parlamentu bude chybět dlouholetý šéf sudetských Němců Bernd Posselt i dosavadní šéfka kontrolního výboru parlamentu Ingeborg Grässleová, která byla známá mimo jiné kritikou střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Vyplývá to z předběžných výsledků voleb poslaneckého sboru EU.

Více souvisejících

Ingeborg Grässleová Andrej Babiš Čapí hnízdo

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy