Boj s časem: Na záchranu zmizelé Maddie zbývá už jen šest měsíců

Londýn - Dlouhých devět let už se rodiče, policisté i soukromá očka snaží zjistit, kam mohla malá Madeleine McCannová zmizet. Teď to ale vypadá, že s vyšetřováním je pomalu ale jistě konec. Britskému ministerstvu vnitra totiž došly peníze.

Šest měsíců, přesně tolik času má tým vyšetřovatelů na to, aby se mu podařilo najít dnes dvanáctiletou Maddie. Zprvu to dokonce vypadalo, že pátrání po zmizelé dívce bude ukončeno už tento týden, Scotland Yardu totiž došly peníze.

Nakonec ale britské ministerstvo obrany vyčlenilo na vyšetřování mimořádnou dotaci ve výši 95 tisíc liber (asi 3,2 milionů korun), která umožní policistům pracovat do začátku října. Případné další dotování případu by muselo odsouhlasit vedení policie při schvalování rozpočtu na příští rok. Za posledních pět let stála honba za ztracenou Maddie britskou vládu v přepočtu neuvěřitelných 404 miliardy korun.

Poslední vyčleněné peníze pokryjí půlroční plat čtyř vyšetřovatelů a něco málo zbude na případnou práci znalců. Rodiče Maddie se ale nevzdávají a jsou odhodláni pokračovat v pátrání klidně i na vlastní pěst. Našetřeno mají více než 25 milionů korun, z nichž většinu jim vydělala knížka, kterou o dceřině zmizení napsala matka Maddie.

Malá Maddie se ztratila v roce 2007 v portugalském letovisku Praia da Luz, tehdy jí byly tři roky. Rodiče ji spolu se sourozenci uložili ke spánku v pronajatém apartmánu a odešli na večeři do blízké restaurace. Dceru ale při jedné z kontrol v posteli už nenašli. Od té doby je nezvěstná.

Související

Soud pro lidská práva Štrasburk

Rodiče zmizelé Madeleine prohráli spor u Evropského soudu pro lidská práva

odiče Madeleine McCannové, která jako tříletá zmizela v roce 2007 na společné dovolené v Portugalsku, prohráli spor u Evropského soudu pro lidská práva. Stěžovali si na rozhodnutí portugalského nejvyššího soudu, který jim zamítl odškodné za pomluvu kvůli výrokům portugalského vyšetřovatele Gonçala Amarala.

Více souvisejících

Madeleine McCannová Velká Británie pohřešované osoby

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy