Švédsko hlásí podezřelou podmořskou aktivitu. Pronikla do oblasti ruská ponorka?

Stockholm - Švédská armáda oznámila, že kvůli podezřelé podmořské aktivitě přerušila dubnové manévry u stockholmských břehů, pátrání žádné konkrétní důkazy ale nepřineslo. Jde už o druhý podobný incident v této oblasti.

Do stejné oblasti před dvěma lety podle švédské armády pronikla cizí ponorka. "Námořní cvičení jsme pozastavili, protože jsme získali známky neznámé podmořské aktivity," uvedla armáda k dubnovému incidentu. Ihned poté námořnictvo zahájilo podmořský průzkum oblasti, nasazeni byli i potápěči, kteří pátrali po možných důkazech.

"Na dně byly nalezeny různé stopy (...), nelze je ale spojit se zmíněnými známkami (neznámé podmořské aktivity)," dodala armáda. Podle ní má neznámá podmořská aktivita širokou definici, nejde jen o ponorky.

Po incidentu před dvěma lety Švédsko uskutečnilo nejrozsáhlejší protiponorkovou operaci od pádu SSSR. Poté námořnictvo zveřejnilo sonarový snímek se stopou na mořském dně, kterou tam mělo zanechat cizí plavidlo.

Podezření tehdy padlo na Rusko, jeho ministerstvo obrany vše popřelo. Deník Svenska Dagbladet ale napsal, že ze švédských vod byl zachycen šifrovaný rádiový signál přijímaný v Kaliningradě, tedy ruské enklávě.

Související

Jens Stoltenberg, Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Jaderné zbraně na hrancích s Ruskem? Stoltenberg prozradil jeho plány do budoubna

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg přivítal Švédsko jako 32. člena Aliance krátce před plánovaným ceremoniálem vztyčení švédské vlajky před budovou sídla NATO v Bruselu v pondělí. Společně se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem potvrdili, že NATO nemá v plánu umístit stálé základny ani jaderné zbraně ve Švédsku.

Více souvisejících

Švédsko armáda Švédsko Rusko

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 51 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy