Premiér Valls obešel poslance, reformu zákoníku práce prosadil "silou"

Paříž - Francouzský premiér Manuel Valls prosadil kontroverzní reformu zákoníku práce trikem, který mu ovšem ústava dovoluje. V zemi se dnes kvůli zákonu opět demonstrovalo.

Valls dnes odpoledne v parlamentu zabránil poslancům, aby ve druhém čtení hlasovali o návrhu sporné reformy zákoníku práce. Reforma, proti níž dnes v Paříži protestovalo podle policejní prefektury 6000 až 7000 lidí, rozděluje i samotné socialisty. Stejně Valls postupoval už při prvním čtení v květnu.

Pravice ani levice zatím nevyvolaly očekávané hlasování o nedůvěře, což je mechanismus, kterým poslanci mohou podle ústavy prosazení návrhu zákona zabránit. Čas na to mají do středečního odpoledne.

Lídr poslanců pravicových Republikánů Christian Jacob Vallsovu iniciativu označil za "maškarádu" a řekl, že jeho strana, jejíž poslanci na protest opustili jednací sál, se nebude účastnit vyřizování účtů mezi levicí.

Text návrhu zákona tak bude nejspíš schválen, neboť je pravděpodobné, že poslanci vládě důvěru vysloví, i pokud na takové hlasování dojde. Norma pak bude putovat mezi Senátem a Národním shromážděním, které by ji mělo definitivně schválit 22. července.

Související

Manuel Valls, nový předseda vlády Francie

Expremiér Valls opouští Francii. Chce být starostou Barcelony

Bývalý francouzský socialistický premiér a nyní poslanec Manuel Valls se dnes rozloučil s dolní komorou francouzského parlamentu. Politik katalánského původu bude příští rok kandidovat na starostu Barcelony, kde se narodil, a vzdává se kvůli tomu všech svých funkcí.
Manuel Valls, nový předseda vlády Francie

Francouzský expremiér Valls chce být starostou Barcelony

Barcelona - Bývalý francouzský premiér Manuel Valls by se mohl stát příštím starostou Barcelony. Předseda španělské strany Ciudadanos Alber Rivera mu nabídl první místo na kandidátce pro místní volby v příštím roce. Valls sdělil, že o nabídce uvažuje, informovala dnes španělská televize RTVE.

Více souvisejících

Manuel Valls Francie

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy