Všechny oběti útoku v Nice byly identifikovány, úřady vydávají těla rodinám

Paříž - Týmu specialistů se podařilo identifikovat všech 84 obětí čtvrtečního útoku v Nice, kde řidič kamionu úmyslně vjel do davu na promenádě.

Uvedl to dnes na svém webu list Le Figaro s odvoláním na pařížskou prokuraturu. Prokurátor François Molins ještě v pondělí hovořil o tom, že se nepodařilo zjistit totožnost 13 obětí. Ostatní mrtvé začaly úřady vydávat jejich rodinám.

Skoro polovina obětí, respektive 38, byli podle francouzského ministerstva zahraničí cizinci z 19 států. Seznam zraněných ještě nebyl definitivně dokončen, podle ministerstva lze však říci, že při útoku byli zasaženi občané 29 zemí.

Více než třetinu mrtvých z Nice tvoří muslimové, upozornila mluvčí regionálního muslimského sdružení Kawthar Ben Salemová. Podle ní se budou muslimské obřady konat pro nejméně 30 lidí, kteří na promenádě zemřeli. Jsou mezi nimi jak muži, tak ženy a děti.

Muslimská komunita se podle ní obává násilností, protože pachatel útoku byl identifikován jako muslim. Lidé ale nevidí, že mezi oběťmi útoku byly i muslimské děti. "Doufáme, že to vyšle poselství světu, že barbarství postihuje všechny a celý svět a že tito lidé, oběti, nejsou těmi, kdo páchají zločiny v Sýrii a v Iráku," zdůraznila mluvčí. 

V departementu Alpes-Maritimes, jehož součástí je i město Nice, žije podle odhadů asi 120.000 lidí, kteří jsou původem ze severní Afriky a vesměs jsou to muslimové. Podle tisku je zdejší kraj druhým největším dodavatelem džihádistů do Sýrie a Iráku.

Útok kamionem v Nice byl podle prokuratury předem naplánovaný a připravený. Dosud však chybějí důkazy o přímém spojení útočníka s Islámským státem, i když se ukázalo, že muž, který byl při útoku policisty zastřelen, na internetu v poslední době projevoval zájem o radikální islamistické hnutí. IS se v sobotu k útoku v Nice přihlásil a jeho pachatele označil za svého vojáka.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel vjel na pobřežní promenádu v Nice do zóny vyhrazené pro pěší, kteří se v závěru státního svátku dobytí Bastily přišli podívat na tradiční ohňostroj. 84 lidí útok nepřežilo, 308 dalších utrpělo zranění, mezi nimi desítky dětí.

Související

Pieta k uctění památky zavražděných při teroristickém útoku v Nice.

Francie navrhuje tresty od dvou do 15 let vězení pro osm lidí, kteří byli zapojeni do teroristického útoku v Nice

Francouzská prokuratura dnes u soudu navrhla tresty od dvou do 15 let vězení pro osm lidí, kteří byli do různé míry zapojeni do teroristického útoku v Nice. Při něm v roce 2016 zemřelo 86 lidí. Pro tři hlavní obžalované žádá shodně patnáctiletý trest, obvinění z terorismu ale prokuratura překvapivě vznesla jen vůči dvěma z nich, uvedla agentura AFP.

Více souvisejících

teroristický útok ve Francii: Nákladní auto zabilo desítky lidí (14.7.2016)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy